Případné vrácení kostela v Litomyšli piaristům prý neohrozí evropské dotace

Litomyšl – Ačkoli je možné, že kostel Nalezení sv. Kříže v Litomyšli připadne piaristům, město se neobává o osud svých investic do jeho opravy. Řád i město počítají s tím, že bude pokračovat propůjčení kostela, neměla by tak být ohrožena přislíbená evropská dotace ani budoucí využití kostela.

Litomyšl dostala od Národního památkového ústavu kostel Nalezení sv. Kříže na osm let do své správy a pustila se do jeho opravy. Ačkoli o navrácení kostela požádala Českomoravská provincie Řádu zbožných škol – piaristů, vedení města se nebojí, že by opravy za 60 milionů nemohlo dokončit. Doufá, že vše zůstane přinejmenším tak, jak je. Je dokonce možné, že se díky spolupráci s řádem prodlouží výpůjčka s osmi let na několikanásobek. „Předběžně jsme mluvili o tom, že by nám to pronajali na 35 let za údržbu,“ nastínil starosta Michal Kortyš (ODS). Upozornil, že podobným způsobem město spravuje i sousední kolej, která piaristům patří.

Mluvčí radnice Michaela Severová o dotaci na opravu:

„Pro poskytovatele dotace nebylo podstatné vlastnictví jednotlivých objektů. Z toho důvodu byly do projektu zařazeny nejen městské objekty, ale na základě smluv o výpůjčkách také státní budovy, jako piaristický kostel a anglický park či církevní stavba piaristické koleje.“

Ani sami piaristé nechtějí na současném stavu nic měnit – kostel formálně dostanou zpět a starat se o něj bude město. „Pakliže bychom byli v rámci restituční výzvy úspěšní, tak by řád piaristů nastoupil do právního postavení, jaké má v současnosti památkový ústav. To je vázanost umožnit dlouhodobé využívání městu,“ uvedl právní zástupce Českomoravské provincie Řádu zbožných škol – piaristů Martin Piškula.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Po dokončení rekonstrukce chce město v kostele pořádat výstavy, společenské a kulturní akce, bude k dispozici také pro bohoslužby. Město vyhlásilo sbírku na nové zvony a doufá, že se po případné změně vlastníka lidé ke kostelu neotočí zády. „Zvony budou v majetku města Litomyšle,“ upozornila mluvčí radnice Michaela Severová.

První společenskou akci v rekonstruovaném kostele plánují na konec dubna. Do veřejného života se tak kostel vrátí 300 let poté, co na zámeckém nádvoří položili jeho základní kámen.