Večerní zavíračka nevyšla, Praha 1 boj s nočním hlukem nevzdává

Praha – V tažení proti nočnímu hluku z barů a restaurací v pražském centru přišla radnice Prahy 1 s dalšími opatřeními – dvojjazyčné cedule upozorňují nejen cizince na zákaz pouličního popíjení alkoholu, lanové navaděče vymezují prostor před podniky a inteligentní kamerový systém měří hladinu hluku.

Nápisy v češtině a angličtině upozorňují především turisty, že lokalita jejich poveselení je rezidenční oblast se zákazem popíjení alkoholu na veřejnosti. Takové lokality určuje vyhláška hlavního města, podle kritiků o ní ale cizinci nemají povědomí a netuší, že by se dopouštěli nějakého přestupku.

Zastupitel městské části Praha 1 Ivan Solil (ČSSD), který nedávno reagoval na petici obyvatel centra Prahy nápadem, aby restaurace v centru metropole zavíraly ve 22 hodin, upozorňuje na hustotu podniků s hudební produkcí a pozdní zavírací hodinou. Hluk v historickém centru metropole se stal v Praze 1 hojně diskutovaným tématem.

Na hluk v centru Prahy si stěžují rezidenti už dlouho

Na hlukovou zátěž a permanentní rušení nočního klidu si stěžují především obyvatelé ulic, na kterých jsou desítky barů a nočních podniků. Záměr omezit otvírací dobu vyvolal kritiku, městská část poté své prohlášení zmírnila. Omezení otevírací doby by podle ní bylo pouze krajním řešením v případě, že by nepomohla další opatření.

Opatření radnice Prahy 1 proti nočnímu hluku (zdroj: ČT24)

Ve spolupráci s provozovateli barů a restaurací mají nově tišit hluk v nočních hodinách také ochranky podniků samotných. Ti si uklidní halasné a problémové návštěvníky barů sami. Úroveň hluku mají měřit inteligentní kamerové systémy. „Hluk se tam měří v decibelech. Nikdo se nemusí bát, že budeme někoho nahrávat. Na tom zařízení to ani nejde,“ vysvětlil radní Solil.

Dohled ochranky a více strážníků

Provozovatelé barů podle dohody s radnicí také ohraničí vchody do svých podniků a město jim odpustí nájem za zábor veřejného prostranství. Zástupci podniků se zavázali i k placení ochranky, která bude dohlížet na klid před provozovnami.

Někteří provozovatelé ale upozorňují, že hluk a problémy ve vnitřních prostorách mohou korigovat, mimo bary je ale třeba hlavně posílit počty strážníků. Těch je málo i podle radních. Průměrně dvacet jich v centru města dohlíží na dodržování nočního klidu a nově i vyhlášky o zákazu pití na veřejnosti. Městská policie má proto zvýšit do budoucna počet strážníků v centru Prahy. První městské části přislíbil posily primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha 1 chce také omezit vjezd taxikářů do některých ulic.