Historie důmyslného patentovaného systému sahá až do roku 1900. Ještě v šedesátých letech minulého století se uvnitř kolešovického domu podle pamětníků sušil chmel načesaný brigádníky. Později se na dlouho proměnil ve skladiště. „Více jak 50 let se tento objekt k sušení chmele nepoužíval,“ podotkl Martin Dvořák ze sdružení Sušárna Kolešovice.
Na rozdíl od jiných starých sušáren si ale budova zachovala svůj ráz a nepodlehla letité devastaci. Zatopit v pecích se ale po tak dlouhé době nedalo. „Tady to bylo nefunkční, zrezivělé, pece popraskané,“ popsal stav pece Dvořák. S nápadem zachránit sušárnu a obnovit její provoz přišla skupina místních nadšenců. Založili občanské sdružení, domluvili se s majitelem a na opravu budovy sehnali peníze.
Nadšenci vysadili před dům i tradiční tyčovou chmelnici
Topný systém se dvěma samostatnými komorami dokázal kdysi usušit chmel za osm hodin. Po celkové rekonstrukci se o to členové sdružení pokusí znovu. Poprvé po dlouhé době se tak v Kolešovicích bude chmel sušit starým způsobem již tento rok. A nezůstalo jen u sušárny. Přímo před domem členové sdružení postavili tyčovou chmelnici. To proto, aby lidem ukázali, jak se o chmel pečovalo už kdysi dávno.
