Unikátní, ale opuštěná sušárna chmele najde znovu své využití

Kolešovice - V malé obci Kolešovice stála desítky let opuštěná a nevyužitá sušárna chmelu. Nebýt vstřícnosti majitele objektu a nápadu několika místních nadšenců, budova by dál sloužila jen jako skladiště. Místo toho se postupně mění v památku, která připomíná chmelařství a řemeslné vaření piva.

Historie důmyslného patentovaného systému sahá až do roku 1900. Ještě v šedesátých letech minulého století se uvnitř kolešovického domu podle pamětníků sušil chmel načesaný brigádníky. Později se na dlouho proměnil ve skladiště. „Více jak 50 let se tento objekt k sušení chmele nepoužíval,“ podotkl Martin Dvořák ze sdružení Sušárna Kolešovice.

Na rozdíl od jiných starých sušáren si ale budova zachovala svůj ráz a nepodlehla letité devastaci. Zatopit v pecích se ale po tak dlouhé době nedalo. „Tady to bylo nefunkční, zrezivělé, pece popraskané,“ popsal stav pece Dvořák. S nápadem zachránit sušárnu a obnovit její provoz přišla skupina místních nadšenců. Založili občanské sdružení, domluvili se s majitelem a na opravu budovy sehnali peníze.

Nadšenci vysadili před dům i tradiční tyčovou chmelnici

Topný systém se dvěma samostatnými komorami dokázal kdysi usušit chmel za osm hodin. Po celkové rekonstrukci se o to členové sdružení pokusí znovu. Poprvé po dlouhé době se tak v Kolešovicích bude chmel sušit starým způsobem již tento rok. A nezůstalo jen u sušárny. Přímo před domem členové sdružení postavili tyčovou chmelnici. To proto, aby lidem ukázali, jak se o chmel pečovalo už kdysi dávno.

Unikátní, ale opuštěná sušárna chmele najde znovu své využití (zdroj: ČT24)