Menším obcím zbývá poslední rok na dobudování kanalizací a čističek

Brno - Stovky obcí s méně než dvěma tisíc obyvateli se pustily na poslední chvíli do výstavby nových kanalizací a čističek odpadních vod. Do konce příštího roku totiž musí být vyčerpané evropské dotace. Do práce se pustili dělníci třeba ve Vrbici na Břeclavsku.

Jihomoravská obec roku Vrbice na Břeclavsku - i když obec nemá ani dva tisíce obyvatel, pro které je čistička a kanalizace povinná, rozhodla se do ní přesto investovat. „Hlavní důvody byly ekologické aspekty, ať se můžeme v obci hezky nadechnout a ať nemají občané problémy s vyproštěním odpadních vod,“ vysvětlil starosta Tomáš Bílek (nez.).

Investici za 80 milionů korun chystala obec přes tři roky. Z evropských dotací dostala 50 milionů korun, zbytek platí Vrbice ze svého. „Obec si na to musí vzít úvěr, budeme ho splácet 15 let,“ dodal starosta.

Starosta Vrbice Tomáš Bílek (nez.) o stavbě kanalizace (zdroj: ČT24)

Evropská pravidla

Rámcová směrnice ES/EU z roku 2000 stanovila, že do roku 2015 má být zavedeno celé spektrum aktivit směřujících k ochraně vodních toků. Jde o zprovozňování technologií pro čištění odpadních vod, revitalizace vodních toků a také odstraňování kontaminovaných míst a starých ekologických zátěží.

I když zmíněná směrnice předpokládá naplnění cílových požadavků do konce příštího roku, tak termín lze posunout do roku 2021, příp. až do roku 2027 za předpokladu, že nedojde ke zhoršení kvality vodních útvarů nebo pokud není možné rozumně a s přijatelnými ekonomickými náklady termín splnit.

Starší Směrnice Rady z roku 1991 stanovila, že péče o komunální zdroje je závazná pro obce nad 2 000 obyvatel, u těch menších požadovala alespoň přiměřené čištění. Vybudování kanalizace a čistírny odpadních vod by nemělo - podle doporučení Světové zdravotnické organizace a Světové banky - zvednout cenu vody nad částku, která přesahuje dvě procenta příjmů rodiny. V České republice to znamená maximálně 80-90 Kč/m3.

I navzdory půjče a rozkopaným ulicím většina obyvatel novinku vítá. Odpadne jim tak starost s vyvážením septiků. „Tím, že se udělá kanalizace, budeme mít dost peněz k dobru. Jeden odvoz septiku přijde na 800 až 1000 korun,“ vysvětlila například ředitelka tamní mateřské školy Jana Kadlecová s tím, že ušetřené peníze chce investovat do vybudování dopravního hřiště pro předškoláky.

„Lidem by nemělo být lhostejné, kam tečou jejich odpadní vody z domu,“ dodala další z místních Renata Horáková.

Kanalizace a čističky, které musí být hotové nejpozději příští rok, buduje na jižní Moravě dalších asi třicet malých obcí. Třeba teď v pondělí zahájily stavbu společné kanalizace v Němčanech, Křížanovicích u Bučovic, Heršpicích, Nížkovicích a Hodějicích na Vyškovsku.