Karlovo náměstí má novou dlažbu. Přechody jsou bez bariér

Na pražském Karlově náměstí skončily opravy chodníků a silnic. Na náměstí byly postupně opraveny povrchy i semafory a u ústí Resslovy ulice přibyly přechody pro chodce. Semafory byly vyměněny na křižovatkách Karlova náměstí s Ječnou, dále v ústí Žitné a rovněž na křižovatce náměstí s ulicí Odborů, sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

„Chodci od loňska nemusí chodit do podchodu, když se potřebují dostat přes křižovatku, a nyní po obvodu celého náměstí přibylo dalších deset přechodů včetně bezpečných nároží,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Náměstí je nově bezbariérově přístupné. TSK vybudovala deset bezbariérových přechodů pro chodce, které jsou vybaveny signálními slepeckými pásy. Rozšířena byla nároží křižovatek, čímž se zkrátila délka vybraných přechodů, a upravena byla šířka jízdních pruhů. Na vozovky byl položen nový asfalt a parkovací zálivy jsou z velké žulové dlažby. Chodníky na straně u zástavby jsou nově dlážděny do takzvané pražské mozaiky. Chodníky podél parku jsou asfaltové.

Karlovo náměstí, dříve Dobytčí trh, je s rozlohou 80 550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů.