Na Kunětickou horu se vrátil básník dřeva. Část hradu je znovu vybavená podle Jurkoviče

Národní památkový ústav (NPÚ) ve čtvrtek slavnostně zakončil jednu z etap obnovy hradu Kunětická hora na Pardubicku. Projekt nazvaný Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva vrací památce zčásti podobu, jakou získala za první republiky podle plánů známého architekta. Z původního vybavení interiéru, které Jurkovič navrhl, se zachovalo jen obložení stropů a částečně i stěn v paláci v západní části hradu, řekl kastelán Miloš Jiroušek.

„Obložení stropů, protože na ně nikdo nedosáhl. Hrad byl v 80. letech úplně volně přístupný, bez hlídače. Interiéry byly hodně zdemolované, lustry a nábytek jsou plně nově replikované, ty se nezachovaly žádné,“ uvedl Jiroušek.

Obnovy za 88 milionů korun se dočkalo západní křídlo s šestou bránou, navazující dřevěnou vestavbou, objekt bývalé dvořanské světnice a západní takzvaný Jurkovičův palác. Do jeho části byla vestavěna samonosná oceloskleněná konstrukce. Jsou v ní instalovány expozice věnované Jurkovičovi a jeho dílům a rekonstrukci hradu na počátku 20. století, kterou prováděl Muzejní spolek. Už vloni byla dokončena obnova prvorepublikové dřevěné verandy podle Jurkovičova návrhu.

O hrad se staral spolek, vyvlastnil jej stát. Pak památka chátrala

V roce 1919 hradní zříceninu zakoupil pardubický Muzejní spolek, z jehož podnětu bylo ustaveno Kunětické družstvo, které následně zahájilo opravy a zabezpečovací práce. Památku vlastnil až do roku 1953, poté mu byla vyvlastněna.

Pod správou státu hrad záhy zchátral, takže musel být v roce 1980 pro veřejnost uzavřen. Z podoby vytvořené podle architektova návrhu nezůstalo prakticky nic. „Po znárodnění se stopa Dušana Jurkoviče téměř setřela,“ řekla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Hrad Kunětická hora
Zdroj: hrad-kunetickahora.cz/Wikipedia.org/kudyznudy.cz

V současnosti se již pracuje na druhém projektu oprav s názvem Kunětická hora – Divadlo na hradě i v podhradí. Tato etapa je zaměřena na restaurátorské práce a památkovou obnovu hradního paláce.

Obnoví se kamenické prvky, vnitřní omítky a opraví elektrorozvody, v severním palácovém křídle vznikne dřevěná konstrukce v úrovni prvního patra s navazujícím ochozem ve druhém patře bývalého královského sálu. Poprvé v novodobých dějinách tak bude toto hradní křídlo zpřístupněno veřejnosti. Konstrukce umožní využití těchto prostor i pro výstavní, divadelní a hudební akce.