Jak se žije v penzi… v Izraeli

Už pět let mám seniorský průkaz. Ženy ho v Izraeli dostanou v 62 letech. Muži v o pět let později. To je také oficiální věk, kdy jdeme do penze. Na počest „Světového dne seniorů“ jsem se podívala na naše statistiky. A taky na ty české a srovnala s mým osobním životem.

V žebříčku kvality života penzistů je Izrael na 18. místě na světě, Česko zaujímá 25. pozici. Šedesátiletí senioři budou v Izraeli žít do svých 84 let, v České republice do 81 let. U vás v ČR dostává každý občan penzi, v Izraeli jen 73 % populace.

Čísla
Ačkoliv mnoho lidí zde má nízkou penzi, nejvíc si důchodci v průzkumu stěžovali na samotu. Ta je trápí víc než skutečnost, že musí šetřit na topení, nemají peníze na dražší léky a 9 % penzistů dokonce uvedlo, že si nemohou dovolit každý den teplé jídlo. Přitom izraelští senioři jsou velice aktivní, 60 % jich pravidelně sportuje a celé tři čtvrtiny by rády pracovaly dále. Ale jen 18 % seniorů se to opravdu daří, jako třeba mně. Polovina babiček a dědečků nad 60 let v Izraeli využívá internet – hledá informace, baví se s rodinou a přáteli, vede na síti svá bankovní konta a komunikuje s úřady.

A nakonec překvapivý údaj i pro mě. Navzdory finančním, zdravotním a psychickým problémům (viz samota), 81 % důchodců, kteří se průzkumu v Izraeli zúčastnili, uvedlo, že jsou se svým životem spokojeni.

A já
To jsou samozřejmě jenom čísla. Tak jak vypadá můj život v Izraeli? Narozená v roce 1946 – tak si to spočítejte. Pracuji na plný úvazek jako redaktorka a editorka zpravodajství v soukromé televizi. Tudíž nebudu mít penzi, jenom to, co jsem si ušetřila do penzijního fondu, do kterého platí i můj zaměstnavatel. Prakticky to znamená, že čím déle budu pracovat, tím bude můj důchod vyšší. Až do minulého roku jsem navíc jeden den v týdnu vyučovala na universitě žurnalistiku. Dvacet let zastávám funkci honorární konzulky České republiky v Jeruzalémě. To je samozřejmě čestná, neplacená funkce, z lásky k vlasti. Čtyřikrát týdně chodím ráno do posilovny a plavat. Každý den jsem skoro dvě hodiny v autě na cestě do práce (po pravdě řečeno, to je mi dnes nejvíc za těžko, zvláště návrat domů po deváté hodině večer, když skončí vysílání).

Důchod
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Finančně jsem na tom dnes dobře, i když vím, že řada mých kolegů a kolegyň v Praze v mém věku vydělávalo víc. A život je v Izraeli podstatně dražší než v České republice. Mám vlastní byt, pomáhám občas svým třem dětem. A kdyby se mě zeptali ze statistického úřadu, asi bych řekla, že jsem spokojená…