Československá televize začala před 65 lety vysílat z Ostravy. Poprvé promluvila hlasatelka z vysílače

Ostravské studio České televize slaví 65 let. Vůbec poprvé se nejstarší regionální pracoviště veřejnoprávní televize přihlásilo na Silvestra roku 1955 o půl osmé večer. Z provizorního studia uvnitř vysílače v Hošťálkovicích promluvila hlasatelka jen k hrstce diváků, kteří na Ostravsku vlastnili televizní přijímač.

Bez vybavení a technického zázemí, zato s velkým nadšením začínalo televizní vysílání v Ostravě. Tehdy ještě v provizorních podmínkách přímo na vysílači v Hošťálkovicích. Televizní studio v něm bylo menší než dnešní obývací pokoje, poprvé z něj vysílala hlasatelka Eva Mudrová.

Původně se měl v Ostravě šířit pražský signál, Tesla ale nestihla dodat vysílací zařízení. Ostrava proto dostala techniku vysílače pro Bratislavu. Pro změnu se ale zbrzdilo budování trasy a vysílat se začalo improvizovaně. „Vznikla malá skupinka lidí, kteří se vrhli do dobrodružství. Neměli zázemí, nebyli na to připraveni,“ vzpomínal před pěti lety dramaturg Aleš Jurda.

Vysílač v ostravských Hošťálkovicích
Zdroj: ČT24

V 60. letech v ostravském studiu před kamerami debutoval Karel Kryl. V 80. letech vysílání nabízelo hlavně pořady, které měly divákům pomoci zapomenout na šedivou dobu normalizace, třeba hudební talkshow Divadélko pod věží. Po sametové revoluci se Ostrava stala symbolem publicistiky.

Za rok z Ostravy odvysílají tři tisíce hodin pořadů

Na jedné ze střižen vznikají například nové díly Postřehů odjinud. První díly tohoto pořadu nastartovalo setkání s londýnským zpravodajcem Karlem Kynclem a v roce 1994 se začalo natáčet. „Miloval Británii a uměl o ní povídat takovým Čapkovským způsobem. Čapka jsem měl rád už jako student a četl jsem jeho Anglické listy, viděl jsem v tom paralelu,“ popsal režisér Jaroslav Večeřa.

Televizní studio Ostrava je pevně spojeno také s regionálním zpravodajstvím. „Pamatuji si, že téměř každý večer jsem seděla v obýváku na zemi, kolem jsem měla rozprostřený denní tisk, vystřihovala jsem si články a třídila je podle témat, abych byla trošku v obraze,“ vzpomínala moderátorka Drahomíra Račáková. Za desítky let se zpravodajství proměnilo mnohokrát.

V současnosti televizní studio Ostrava připraví každoročně na tři tisíce hodin odvysílaných pořadů. Patří mezi ně třeba i nový dokument Fénix jménem Libušín dokumentaristy Aleše Koudely.