A je to! Déčko představuje programové novinky

Do čtvrté podzimní sezony vstupuje ČT :D s jedenácti původními pořady, pracuje na prvním českém kresleném seriálu pro starší děti i na nových epizodách večerníčku Pat a Mat. Za svou dosavadní historii odvysílalo Déčko 3511 hodin premiérových pořadů a stalo se druhou nejúspěšnější dětskou televizí v Evropě.

 „Na původních pořadech spolupracujeme s předními českými autory, režiséry, scenáristy či animátory i s řadou odborných poradců. V nadcházející sezoně tak uvedeme jedenáct nových pořadů, přičemž každý z nich má vedle snahy děti pobavit i další cíl, a to posílit vědomosti nebo dovednosti svých diváků,“ uvedl k chystanému programu výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Nové pořady v souladu s prvotní filozofií Déčka rozvíjejí především zábavné vzdělávání. Nyní se zaměří například na jazyky (Strýček Tonton), bezpečnost (Dětská dopravní policie), vědu a techniku (Teleskop; U6 – Úžasný svět vědy; Kombajn je fajn), historii (Sám v muzeu II), přírodu (S Hubertem do lesa; Moje zahrádka) nebo pohyb a hudební výchovu (Rytmix; Hopsasa; Písničky doktora Notičky II).

Novinky na Déčku (zdroj: ČT24)

Tradičně nejsledovanějšími, a výrobně nejnáročnějšími, pořady na Déčku se stávají večerníčky. Už od druhé poloviny srpna mohou děti sledovat třináct nových dílů seriálu Pat a Mat. Česká televize nyní navíc chystá dalších 39 epizod. „Mohu divákům slíbit, že zůstanou zachovány všechny typické prvky seriálu, jako je věčný optimismus jeho hrdinů, radost z kutění i spokojenost Pata a Mata s výsledným dílem,“ říká tvůrce nových dílů a syn původního autora Marek Beneš.

V oblasti animace se Česká televize pustila i do svého prvního kresleného seriálu pro starší děti, který vzniká na základě komiksu z devadesátých let Anča a Pepík od Lucie Lomové.

Anča a Pepík (animovaný seriál)
Zdroj: ČT

Vysílání ČT :D denně sleduje v průměru každý třetí dětský divák ve věku od 4 do 9 let.