Grammy ovládla Beyoncé, pokořila rekord v historii udílení cen

Beyoncé se stala rekordmankou v historii cen Grammy, na letošním slavnostním udílení obdržela svůj dvaatřicátý zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala bilanci britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který za celou svou kariéru získal 31 sošek.

Zpěvačka vyhrála ve čtyřech z devíti kategorií, ve kterých byla nominovaná, včetně ceny za nejlepší taneční/elektronické album roku za svou desku Renaissance. 

„Snažím se nebýt příliš emotivní. Snažím se jen přijmout tento večer,“ prohlásila Beyoncé, zatímco její manžel, rapper Jay-Z, stál v publiku a tleskal jí. Poděkovala také své rodině a „queer komunitě za její lásku a za to, že vymyslela tento žánr“.  

Popová zpěvačka se na slavnostní udílení cen dostavila se zpožděním, moderátor galavečera Trevor Noah uvedl, že uvázla v dopravní zácpě. Když konečně dorazila, Noah jí u jejího stolu předal cenu za nejlepší R&B píseň.

Styles natočil album roku, Lizzo nejlepší nahrávku

Navzdory všem úspěchům si Beoyncé ale nepřipsala Grammy i za nejlepší album. Cenu získal Harry Stylese, někdejší člen boy bandu One Direction, za desku Harry's House.

„Každý, kdo byl v této kategorii nominován, mě obrovsky inspiroval. V různých životních fázích jsem poslouchal každého z vás. Je důležité si uvědomit, že nic jako nejlepší v hudbě neexistuje,“ řekl zpěvák. Spolu s ním byla kromě počinu Beyoncé nominována také alba zpěvačky Adele, zpěvačky Lizzo, rappera Bad Bunnyho nebo legendy populární hudby ABBA, která se po téměř čtyřicetileté pauze vrátila s novinkou Voyage. 

Rapperka Lizzo si nakonec odnesla cenu za nahrávku roku za svůj optimistický singl About Damn Time. Gramofonek věnovala Princovi s vysvětlením, že ji zesnulý zpěvák inspiroval k pozitivní hudbě. Lizzo také vzdala hold rekordmance Beyoncé a zavzpomínala, jak šla za školu, aby viděla zpěvaččin koncert. 

Písní roku se stala Just Like That od třiasedmdesátileté bluesové písničkářky Bonnie Raittové. Ke skladbě se inspirovala skutečným příběhem o dárkyni orgánů. Adele patří díky songu Easy on Me gramofonek za nejlepší sólový výkon v popu.

V rapu bodoval Kendrick Lamar

Slavnostní předávání zahájil rapper Bad Bunny. Svým energickým vystoupením podle agentury AP strhl mnoho diváků, včetně zpěvačky Taylor Swiftové, která tančila u svého stolu. Swiftová se svojí písní All Too Well, která je verzí jejího singlu z roku 2012, krátce poté obdržela cenu za nejlepší hudební video roku.

Kendrick Lamar si odnesl pošesté v kariéře trofej za nejlepší rapový výkon za skladbu The Heart Part 5. V klipu k této skladbě pracuje s konceptem deepfake videa. Lamar vyhrál také cenu za nejlepší rapové album za svou desku Mr. Morales & The Big Steppers.

Objevem roku se stala americká jazzová zpěvačka Samara Joy, která porazila skupinu Wet Leg, latinskoamerickou zpěvačku Anitta nebo vítěze loňské soutěže Eurovize Maneskin. „Panebože, tak dlouho jsem vás všechny sledovala v televizi. Všichni jste pro mě tak inspirativní,“ oslovila své kolegy. 

Viola Davisová v elitním klubu

První dáma USA Jill Bidenová předala nové ocenění za píseň upozorňující na sociální problémy. Získal ho íránský zpěvák a skladatel Shervin Hajipour, jehož píseň Baraye označila Bidenová za „silné a poetické volání po svobodě a právech žen“.

Americká herečka Viola Davisová po vítězství v kategorii nejlepší audiokniha či vyprávění vstoupila do elitního klubu zvaného EGOT, tedy osobností, které mají cenu Emmy, Grammy, Oscar a Tony.  

Součástí ceremoniálu byla pocta půlstoletí hip-hopu. Vystoupila proto celá řada hvězdných umělců od Public Enemy přes Bustu Rhymese, Queen Latifah až po Missy Elliott.