Nezávislá divadla jsou kvůli zvyšujícím se cenám energií v ohrožení, obává se předsedkyně asociace

Rozhovor s předsedkyní Asociace nezávislých divadel ČR Lenkou Havlíkovou (zdroj: ČT24)

Vysoké ceny energií dopadají i na nezávislá divadla. Tedy ta, která nejsou příspěvkovou organizací například ministerstva kultury. Zvýšené náklady se snaží kompenzovat například pronájmem prostor, omezením počtů dnů, kdy hrají, v některých případech se ale nevyhnou ani zdražení vstupného. Nic z toho ale není dostatečné, navíc scény se ještě nevzpamatovaly z pandemické krize. „Dá se říct, že třicet let od převratu je na tom kultura velmi špatně,“ obává se předsedkyně Asociace nezávislých divadel ČR Lenka Havlíková.

Podle interního průzkumu asociace náklady na energie stouply nezávislým divadlům dvaapůlkrát až třikrát. „V nezávislé sféře jsou subjekty různé velikosti. Obecně menší prostory s rozpočty šest až deset milionů budou mít náklady vyšší o milion, u větších subjektů se to šplhá až ke dvěma milionům,“ očekává Havlíková.

Úspory nestačí

Upozorňuje, že pro nezávislé scény jde o citelné navýšení, i přes příslib vlády o zastropování energií. Soběstačná divadla získávají finance z grantů, ty jsou ale plánovány ročně, nečekané výdaje je tedy těžké pokrýt. „Výjimkou je Praha, kde magistrát na kompenzaci těchto nákladů vyhlásil grant,“ dodává Havlíková.

Možnosti úspor podle ní divadelní subjekty už víceméně vyčerpaly v době pandemie, kdy lockdown a další omezení znemožňovaly plný provoz. Scény nyní například škrtají počet dnů, kdy budou v zimě hrát, nebo počítají s menším využitím zkušebních a rezidenčních prostorů. To ale přinese jen menší úspory. Stejně jako komerční pronájmy prostor. „Navíc pro subjekty našeho typu kvůli způsobu financování neexistuje možnost půjček,“ připomíná Havlíková.

„Vyhlídky nejsou dobré“

K současné krizi a následkům covidové doby, z níž se kultura ještě nevzpamatovala, se přidává pokles návštěvnosti. Spásu tedy nelze čekat ani od případného zdražování vstupného. „Celkově je nálada nejen v divadlech, ale v celé kultuře velmi smutná a napjatá. Kultura má pocit, že je tak trochu hozena přes palubu,“ říká Havlíková.

Podporu od státu vnímá jako nedostačující. „Co se týče státního rozpočtu, vyhlídky na příští rok nejsou vůbec dobré. Existují také politické reprezentace na úrovni krajů a měst, ale tam také nevidím účinnou pomoc,“ obává se.

Nezávislá divadla jsou podle jejích slov ohrožena. „V roce 2019 bylo sto třicet nezávislých divadel, což se zdá jako poměrně velké číslo, ale musíme si uvědomit, že tato divadla se soustředí na rozvíjení kulturních základů. Jsou to divadla, kde dostávají prostor začínající, inovativní umělci, kde se experimentuje. Nezávislá divadla se hodně věnují i komunitní činnosti,“ vyjmenovává. Jejich zánik by znamenal ztrátu pro kulturu i občanskou společnost.