Dům Bernardy Alby je zavřený, diváci Divadla na Vinohradech se do něj ale dostanou

Divadlo na Vinohradech zve do Domu Bernardy Alby (zdroj: ČT24)

Téma potřeby svobody i následků slepé poslušnosti vystupuje ze hry Dům Bernardy Alby, kterou napsal španělský básník a dramatik Federico García Lorca. Drama s čistě ženským obsazením nově nastudovalo pražské Divadlo na Vinohradech. V hlavních rolích se představují Tereza Bebarová a Regina Rázlová.

Bernarda Alba se rozhodla po smrti manžela neprodyšně uzavřít svůj dům. V žalář ho proměnila i pro svých pět dcer. Všechny touží po svobodě, vlastním životě a lásce, Bernarda chce mít ale nad jejich osudem kontrolu a sňatky zařizovat podle společenského postavení.

Tvrdě patriarchální pravidla španělského venkova si přetvořila po svém. Stejně tak hranice mezi pravdou a lží – podle toho, jak se hodí. „Člověk si skutečně musí zamést před vlastním prahem, aby si uvědomil, zda to, co žije, je pravda,“ podotýká představitelka Bernardy Tereza Bebarová, k jakému zamyšlení hra diváky mimo jiné vede.

Řád se může stát totalitou

Lorca se v příběhu zastavuje nad řádem, který může být, doveden do krajnosti, nebezpečnější než chaos. Snadno se stane totalitou bez připuštění svobodného názoru. Na příkladu příběhu ze španělského venkova vytvořil Lorca podobenství, které ve společnosti funguje stále. „Když je ten řád založený na lži, nemůže ale dlouhodobě fungovat,“ domnívá se Bebarová. Přísná pravidla Bernardy Alby prověří vzpoura nejmladší dcery, která chce jít za svým srdcem.

Regina Rázlová ve hře Dům Bernardy Alby
Zdroj: Divadlo na Vinohradech

„Na první pohled vypadá Lorca v této hře jako velmi realistický autor, ale je to velký básník slova i jeviště,“ upozorňuje režisér inscenace Juraj Deák. Podle Reginy Rázlové, která hraje služebnou Ponciu, sáhlo Vinohradské divadlo po magickém příběhu. „A magie má v sobě mnoho barev, mnoho příležitostí k tomu nebýt pouze smutný, ale zavede vás do jiného prostoru,“ dodává.

Lorcův Dům Bernardy Alby patří mezi silné příběhy s hereckou příležitostí pro dámskou část souboru. Na Vinohradech se v rolích dcer představí Zuzana Vejvodová, Andrea Elsnerová či Jana Kotrbatá.