Zlínský Zlatý střevíček převezmou Heřmánek a Zedníček. Světovou premiéru bude mít Cesta do Tvojzemí

Znělka 62. Zlín Film Festivalu (zdroj: Zlín Film Festival)

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival udělí cenu Zlatý střevíček hercům Pavlu Zedníčkovi a Karlu Heřmánkovi. 62. ročník festivalu se uskuteční od 26. května do 1. června a zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do Tvojzemí.

Po dvou nestandardních ročnících, kdy se filmový festival konal v září, se vrací k tradičnímu jarnímu termínu. „Jsme rádi, že můžeme konečně festival znovu nabídnout v období, na které jsou naši diváci zvyklí, a že v jeho průběhu opět oslavíme Den dětí,“ komentoval termín prezident festivalu Čestmír Vančura.

Akce představí 276 snímků ze 49 zemí světa. Program čítá tituly i z méně obvyklých destinací jako Bangladéš, Chile, Tunisko či Vietnam.

Dopoledním zahajovacím snímkem bude celovečerní animovaný film Cesta do Tvojzemí, který vznikl v česko-slovensko-belgické koprodukci. Doprovodí ho tvůrčí delegace. Hlasy hlavním postavám propůjčili Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička a Václav Neužil. Debut režiséra Petra Budínského se odehrává v paralelním světě, kde se stroje procházejí po pouštích a věda a příroda spolu pokojně koexistují.

Večerním zahajovacím filmem bude německá Stezka odvahy, která zachycuje příběh malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby se dostal před válkou do Ameriky. Diváci uvidí i animovaný film Kde je Anne Franková?, který uvedl festival v Cannes, nebo česko-slovenskou pohádku Zakletá jeskyně v distribuční premiéře. Digitalizovanou verzi Šíleně smutné princezny přijede do Zlína uvést Václav Neckář.

Výročí skladatele Lišky

V návaznosti na oslavy 700 let od první písemné zmínky o Zlíně vyzdvihne festival i významné osobnosti spojené s městem. Společně s hudebním publicistou Pavlem Klusákem připomenou organizátoři sto let od narození skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky prostřednictvím snímku Hudba Zdeněk Liška s besedou. V premiéře bude na festivalu uveden i dokument o rodákovi Slunovraty Petra Nikla za jeho účasti.

Ocenění Zlatý střevíček v rámci zahájení převezme herec Pavel Zedníček, v rámci zakončení potom herec a ředitel Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek. Tématem festivalu je letos událost samotná. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem hlavně na mladší populaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili e-komunikaci na sítích a šli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

Organizátoři tak letos chystají speciální zónu pro náctileté, kteří se mohou těšit na filmy určené právě pro ně, na youtubery, virtuální realitu, večerní party na nádvoří zámku nebo arénu pro e-sporty před zámkem.