Pražské jaro koncertuje pro Ukrajinu a ukáže, jak bude vypadat nová koncertní síň

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro nabídne letos čtyři desítky koncertů. Zahajovací, na němž 12. května tradičně zazní Smetanova Má vlast, provede West-Eastern Divan Orchestra, nově pod vedením Thomase Guggeise. Pořadatelé do programu zařadilo také koncert pro Ukrajinu. Pražské jaro se zároveň stane příležitostí pro představení vítězného návrhu Vltavské filharmonie, tedy nové pražské koncertní síně.

Pražské jaro ohlásilo několik dní před začátkem změnu v obsazení zahajovacího koncertu. Dirigent Daniel Barenboim byl hospitalizován, a proto nemůže řídit West-Eastern Divan Orchestra, jak bylo původně v plánu festivalu. Taktovku od něj převezme německý kolega Thomas Guggeis.

„Má vlast je velice působivé, hluboké a dojemné dílo. Jsem šťastný, že právě v této době jej může náš orchestr v rámci turné, které vyvrcholí zahájením Pražského jara,“ vzkázal Barenboim. „Pojmy vlast a domov jsou pro náš orchestr významnými, neboť stále nemáme svou vlast a domov,“ dodal na adresu West-Eastern Divan Orchestra, v němž společně hrají mladí izraelští a arabští hudebníci.

Koncert pro Ukrajinu

Festival do programu nově zařadil mimořádný koncert na počest Ukrajiny. Soubor Kyjevští sólisté, kteří patří mezi přední ukrajinská hudební tělesa, vystoupí 2. června v kostele sv. Šimona a Judy. Ruská invaze je zastihla v zahraničí během turné po Itálii.

Soubor se rozhodl zůstat mimo Ukrajinu nejen z bezpečnostních důvodů, ale také proto, aby mohl pořádat koncerty na podporu své země. „Chceme tyto koncerty věnovat našim rodinám, naší zemi a naší armádě, která bojuje za demokracii na celém světě,“ prohlásil houslista Anatolij Vasylkivskyj, který je uměleckým vedoucím Kyjevských sólistů.

Program 27. ročníku završí koncert Vídeňských filharmoniků s dirigentem Andrisem Nelsonsem. Podle pořadatelů je celkově zájem menší než v předchozích letech, ale v současné době je trendem pořizovat si vstupenky na kulturní akce na poslední chvíli.

Jak bude vypadat Vltavská filharmonie?

Některý z budoucích ročníků Pražského jara se pravděpodobně bude odehrávat v moderním koncertním sálu, který má být součástí takzvané Vltavské filharmonie. Na aktuálním ročníku se veřejnost seznámí s vítězným návrhem na podobu tohoto nového moderního kulturního centra na vltavském břehu v pražských Holešovicích.

„Ambice vedení našeho hlavního města postavit po více než stu letech nový kulturní stánek světového významu dokládá, že Praha chce být silnou hudební metropolí i v jedenadvacátém století,“ podotýká ředitel festivalu Roman Bělor.