Bruce Willis skončil s herectvím, ztrácí řeč

Bruce Willis se rozhodl skončit s herectvím. Americký herec trpí afázií, tedy nemocí, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. Bruce si získal přízeň fanoušků především v akční sérii Smrtonosná past, v posledních letech se jeho kariéra držela spíše „béčkových“ filmů s menším komerčním úspěchem.

Oznámení o konci kariéry Bruce Willise zveřejnila ve středu na Instagramu jeho nejstarší dcera a také herečka Rumer Willisová. „Náš milovaný Bruce se potýká s určitými zdravotními problémy a nedávno mu byla diagnostikována afázie, která poznamenává jeho kognitivní schopnosti,“ zdůvodnila otcovo rozhodnutí. K ukončení kariéry, „která pro něj tolik znamenala“, došel prý po „důkladném zvážení“.

Afázii způsobuje porušení řečových oblastí mozku. Vzniknout může v důsledku úrazu, nádoru, krvácení do mozku, intoxikace či degenerativních onemocnění. Projevy můžou být různě závažné od lehkých poruch, třeba problémů při vybavování slov, až po úplnou ztrátu řeči a porozumění.

Rumer Willisová píše o náročném období pro celou rodinu. Diagnózu chtěla příznivcům Bruce Willise sdělit, protože ví, „jak moc pro vás znamená, stejně jako vy pro něj“. „Velmi si vážíme vaší trvající lásky, soucitu a podpory,“ vzkazuje hercovým fanouškům.

Kategorie „Bruce Willis“

Bruce Willis v březnu oslavil sedmašedesáté narozeniny. Narodil se v Německu, kde jeho otec sloužil na americké vojenské základně. Celosvětovou hvězdou se Bruce stal na konci osmdesátých let minulého století. Tehdy získal Zlatý glóbus za komediální seriál o detektivní agentuře Měsíční svit, především ale natočil první Smrtonosnou past. V policistu Johna McClanea se na plátně proměnil pak ještě čtyřikrát, naposledy v roce 2013.

Fyzický typ ho předurčoval spíše k akčním zásahům a záchranám světa, obsazen byl ale i do dramat, kde se obešel bez fyzické kondičky, a komedií. Kariérní vrchol v devadesátých letech mu vydláždily snímky Pulp Fiction: Historky z podsvětí, 12 opic, Pátý element, Šestý smysl či Armagedon.

V novém tisíciletí sice přišly ještě tituly jako noirový thriller Sin City – město hříchu, drama z prostředí tajných služeb Red či komedie Můj soused zabiják a Až vyjde měsíc, ale ve Willisově filmografii v posledních letech se objevují převážně nízkorozpočtové a nízko hodnocené filmy.

Až vyjde měsíc
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Organizátoři filmové anticeny Zlatá malina dokonce v posledním ročníku zavedli samostatnou kategorii jen pro filmy, v nichž účinkuje Bruce Willis. Nicméně Zlatou malinu pro nejhorší herce dostal Willis už dříve za katastrofický Armagedon, který si jinak u kritiků nevedl zas tak zle.

Přestože Bruce Willis zřejmě už žádný další snímek nenatočí, diváci ho ještě v několika novinkách uvidí. Na premiérové uvedení totiž čeká několik převážně akčních titulů, v nichž má být hlavní hvězdou.