Kouzelnice Alcina si chce pomocí čar barokní hudby podmanit Brno i Versailles

Národní divadlo Brno poprvé uvádí operu Alcina (zdroj: ČT24)

Poprvé nastudovalo Národní divadlo Brno barokní operu Alcina. Příběh s hudbou Georga Friedricha Händela vypráví ve velkolepé výpravě. Po brněnské premiéře o prvním únorovém víkendu se inscenace dočká uvedení také ve Francii.

Titulní hrdinka opery Alcina je mocná kouzelnice, která vytvořila velkolepý palác, kde lapá milence do sítě své moci. Proměňuje je ve zvířata. Jejím kouzlům podlehne i křesťanský rytíř Ruggiero. Jeho snoubenka Bradamante se ho vydává v převleku zachránit.

„Alcina bývá často interpretována jako negativní postava, kouzelnice zneužívající milence. Já jsem ale skrze Händelovu hudbu i libreto objevil jiný příběh – osud osamělé ženy, která hledá dokonalý vztah, ale skončí zklamaná a opuštěná. Samota a hledání rovnováhy ve vztahu dvou lidí se tak pro mě staly hlavním tématem,“ uvedl režisér Jiří Heřman.

Dirigent Václav Luks poukázal na to, že Händel k postavám čarodějek nejspíš choval jistou sympatii. „Svěřuje jim nejkrásnější a nejhlubší hudbu, propůjčuje lidskou dimenzi, vykresluje je jako trpící oběti vlastních kouzel,“ upozorňuje.

V inscenaci řídí Luks svůj orchestr Collegium 1704, který se specializuje právě na interpretaci barokní hudby. „Händel je mi blízkým přítelem a na jeho hudbě obdivuji její mnohotvárnost, spontaneitu a energii,“ přiznává. „Specifikem Alciny je kromě skvělého libreta hudební košatost,“ dodal.

Jak by si to Händel přál

Režisér Heřman chtěl dostát původnímu Händelovu záměru, tedy uvádět dílo v pro baroko typické velkolepé výpravě. Původní myšlenkou bylo odehrát celou inscenaci ve scénografii vycházející z versailleského zámku, nakonec se divadelníci dostali k představě opuštěného domu na pobřeží plného zrcadel, která jsou symbolem hledání sebe sama. Každá postava v nich vidí svou duši, své nedokonalosti i dokonalosti, vysvětlil scénografický záměr Heřman. „Je to opravdu velký kolos,“ připouští Heřman.

Justin Kim
Zdroj: Národní divadlo Brno/Marek Olbrzymek

Obsazení brněnské inscenace je mezinárodní. Titulní postavu nastudovaly Pavla Vykopalová a kanadská sopranistka Karina Gauvinová. V roli Ruggiera se střídají američtí pěvci Justin Kim a Ray Chenez. Jako Bradamante se představí Václava Krejčí Housková, případně Monika Jägerová.

Mezinárodní bude i uvedení. Národní divadlo Brno Alcinu odehraje totiž také ve francouzských městech Versailles a Caen.