Ceny Vinyla si zamilovaly Liebe, jihlavský gang a oázu Divnosti

Ceny Vinyla za rok 2020 rozdány (zdroj: ČT24)

Desáté ceny Vinyla vybraly ve středu to nejpovedenější z tuzemské hudby roku 2020. Za nejlepší loňskou desku označily debut Liebe od pražské čtveřice Tábor. Prvotinou zaujal i vítěz objevu roku – jihlavské rapové trio 58G. Počin roku se podařil labelu Divnosti. Poprvé byli navíc oceněni mladí hudební publicisté.

Písně zrozené z čundrů po Sudetech, nocování pod širákem a pak ukuté do podoby hypnotických rockových masivů, píšou ceny Vinyla o desce roku 2020. Album Liebe je debutem kvarteta Tábor, přesněji Davida Vály, jehož básně zhudebnili basák Adam Štasta, bubenice Kateřina Malá a Magdalena Hrdličková, která hraje na harmonium.

„Svou magickou aurou přitahovalo a spojilo posluchače z různých scén. Kapela díky svým kořenům v hardcoreové a noise-punkové hudbě dokáže zapůsobit skutečně strhující silou, jaká v českém písničkářství nemá obdoby,“ uvedl k oceněné nahrávce jeden z členů rady hudebních cen Miloš Hroch. Porotci v Liebe slyší odkaz na Oldřicha Janotu, Neila Younga i okultní větev britského rocku.

Objevem je jihlavský gang

Objev roku našla letošní Vinyla v triu 58G, kde „G“ znamená „gang“ a „58“ je vypůjčené z poštovního směrovacího čísla Jihlavy. S metropolí Vysočiny je totiž podle cen jeden z nejlepších rapových debutů posledních let spojený. 

„Na svém debutu 58 tape vol.1 servíruje ohlasy hiphopových subžánrů, jako jsou grime, trap nebo drill smíchané s nevábnou realitou života v jihlavských ulicích,“ píše se na webu Vinyly v hodnocení desky. Za projektem stojí „rapující fotbalový záložník“ Tomáš Kučera alias TK27 a rapeři Doktor a Humla.

Divnosti jsou oázou pro dobré počiny

Počinem roku se stal label Divnosti spojený s hudebníkem a producentem Tomášem Tkáčem. Nezávislý label vznikl před třemi lety a od té doby se proměnil „v oázu zajímavých českých alternativních kapel“, které mimo jiné prý spojuje důvěra v Tkáčovy inovativní aranžérské postupy.

Producentsky se mimo jiné podílel na deskách Party vynikající lidí, Neřvi mi do ucha a také dalšího nominovaného letošního ročníku cen Vinyla – písničkáře Člověka krve. Ten se díky debutové dlouhotrvající desce V kuchyni mohl stát objevem roku.

Cena pro mladé hudební publicisty

Propojeni jsou letošní vítězové i s loňským ročníkem. Prvními laureáty Ceny Jany „Apačky“ Grygarové, nesoucí jméno zesnulé zejména hudební žurnalistky, byli vyhlášeni Radam Lisa a Aneta Martínková. Právě Martínková (mimo jiné také letošní členka poroty) byla v minulém ročníku zvolena objevem roku 2019.

Tentokrát si odnáší ocenění za nejzajímavější (nejpřínosnější) publicistický počin za uplynulý rok. Příspěvky mohou být psané či mít jinou formu, třeba podcastů, jejich autoři se ale musí vejít do věkové hranice sedmadvaceti let. 

Cílem nové kategorie je podpořit tuzemskou hudební publicistiku. „Jelikož porotu Vinyly tvoří aktivní publicisté, považujeme za důležité vyzdvihnout i jejich práci a zároveň ukázat, co se rozumí kvalitní hudební novinařinou. Aby tato cena neputovala z ruky do ruky mezi hrstkou ostřílených matadorů, primárně ocenění cílíme na mladší autory, které také chceme pro tuto práci motivovat,“ vysvětlil  jeden z koordinátorů cen Tomáš Grombíř.

Aneta Martínková při přebírání ceny Objev roku 2019
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Na rozdíl od ostatních kategorií (tedy deska, objev a počin), kam nominované vybírá odborná porota, se musí do Ceny Jany „Apačky“ Grygarové přihlásit sami autoři nebo svůj tip zaslat redakce, pro niž píší či točí.

Na slyšenou (snad) na podzim

Ocenění v podobě LP desky obsahující po jedné skladbě od všech nominovaných předávali pořadatelé laureátům bez diváků. „Ocenění jsme založili především proto, aby se zajímavé, ale mainstreamem opomíjené nahrávky dostávaly k širšímu spektru posluchačů. Slavnostní předávání alespoň v on-line podobě vnímáme jako pozitivní poselství ve smyslu, že se na hudebníky nezapomnělo,“ uvedl za organizátory Pavel Uretšlégr. 

Vinyla navíc na podzim, bude-li to vzhledem k situaci už možné, plánuje „Průběžný festival“, který nabídne sérií koncertů a přednášek.

Na řadě jsou ceny Apollo a Anděl

Za necelý týden rok 2020 na tuzemské scéně zhodnotí také ceny Apollo, které vybírají jen nejlepší album uplynulého roku. V nominacích se objevují některá shodná jména jako v nominacích na Vinylu, konkrétně kapela Květy a písničkářka Amelie Siba.

Ceny Anděl se k hudebním ohlédnutím přidají nejprve 1. března vyhlášením nominací, vítěze z nich ale vyberou až na konci května.