Koncerty se přesunuly na internet, výstavy do ulic. Polské dny v Ostravě jsou letos jiné

Festival Polské dny v Ostravě je letos kvůli vládním opatřením proti pandemii koronaviru on-line. Na internetových stránkách festivalu najdou diváci odkazy na koncerty přenášené z ostravských klubů nebo debaty se zajímavými osobnostmi. Výstavy se konají venku, jedna z nich například na plotě polského konzulátu.

Připravit přehlídku polské kultury zabralo půl roku. Organizátoři se proto rozhodli, že pokud budou moci hosté osobně přijet, festival nezruší. Diváci tak mohli sledovat na Facebooku například rozhovor s polským reportérem Tomaszem Grzywaczeským. Představil svou knihu Hranice snů, která zachycuje život v postsovětských regionech od Moldávie až po Náhorní Karabach.

„Jsou to místa, která jsou zavržená a zapomenutá. Nenajdete je obvykle na hlavních stránkách novin a jiných médií. A myslím si, že povinností novináře je dát hlas těm, kteří ho běžně nemají,“ říká reportér.

„Deset let prožil na cestách v těchto regionech, takže toho zažil opravdu hodně. Jeho reportáže z cest jsou opravdu příběhy konkrétních lidí z válečných zón,“ uvedl pořadatel Polských dnů Petr Pánek.

Výstava a speciality v okénku baru

Výstavy se letos konají venku. Například expozice 40 let solidarity je prezentovaná na oplocení konzulárního úřadu. Jak vypadá barevný svět zdravotně postižených osob z Katovic, si mohou lidé prohlédnout za výlohou Mléčného baru naproti.

Během festivalu v baru z okénka nabízejí také polské speciality. „Dnes vám můžeme nabídnout polský jablečný koláč šarlotku a pro opravdové milovníky polské kuchyně máme ještě pirohy plněné bramborovou směsí se slaninkou,“ zve Lenka Reichová z mléčného baru.

Festival zakončí 11. listopadu beseda s bývalým zahraničním zpravodajem a současným ředitelem ostravského televizního studia Miroslavem Karasem. „Pan Karas v Polsku strávil skoro patnáct let, takže se s ním budeme bavit o tom, jak se Polsko změnilo,“ řekl Petr Pánek.

Polské kapely přivezou do Ostravy rock i jazz. Koncerty se budou konat v klubech bez diváků, ti ale mohou během on-line přenosů na provoz klubů přispět.