V planetáriu je možné pozorovat Brno z neokoukaných úhlů

Rozhovor s Pavlem Karasem o filmu Brno 360 (zdroj: ČT24)

Pohled na známé památky a místa z neokoukaných úhlů i objevování neznámých zákoutí slibuje film Brno 360, který vznikl pro brněnskou hvězdárnu. Promítat se bude pouze v tamním digitáriu. Podle tvůrců mohou diváci čekat vyhlídkový let prostorem i časem.

Brno 360 navazuje na projekt Morava 360, který se s velkým úspěchem promítal v planetáriu před dvěma a půl lety. Natáčení a výroba snímku o Brně zabraly více než rok. V ulicích i okolní přírodě bylo pořízeno 24 hodin videí a časosběrů, do výsledného filmu se z natočeného materiálu dostalo necelých čtyřicet minut.

„Hodně záběrů bylo natáčeno drony, a byť dneska natáčení dronem je poměrně běžné, tak v případě této projekce je jiné, že se film promítá na kupoli, obraz vás obklopí ze všech stran, takže i záběry, které znáte z ptačí perspektivy, v planetáriu vypadají úplně jinak,“ upozorňuje hlavní autor projektu Pavel Karas. Projekční plocha brněnského digitária má podobu polokoule o průměru sedmnácti metrů.

Za funkcionalismem i do řeky

Z brněnské architektury vyzdvihuje film funkcionalistické stavby, zabírá ale také brownfieldy s odkazem na moravský Manchester, tedy doby, kdy bylo Brno metropolí textilního průmyslu. Kamery se snažily nahlédnout i mimo obvyklé trasy.

„Třeba donedávna se moc nevědělo o vodojemech pod Žlutým kopcem, i když je pravda, že v průběhu natáčení se zrovna toto místo poměrně zmedializovalo,“ připouští Karas. „Ale v Brně je takových míst spousta a i člověk, který v něm žije poměrně dlouho, bude možná překvapen,“ dodává.

Zaměřil se také na brněnské vodní toky, už jen proto, že název města s vodou souvisí, je odvozen od staroslovanského základu s významem „bláto“. „Mám brněnské řeky rád a trošku mě mrzí, že tady není třeba takové nábřeží, kde by se lidé setkávali, jako je třeba v Praze nebo jiných velkých městech. Nicméně řeky jsou přece jen pro Brno klíčové, protože podél nich vznikalo první osídlení. Teď jsou tak trochu skryté – a tak je to i ve filmu, kde se řeky na začátku objeví, pak se zanoří a na konci se zase vynoří,“ popisuje Karas.

Snímek Brno 360 se začne v planetáriu promítat na začátku října. Doplňuje ho stejnojmenná publikace.