Zavřít, nebo pokračovat? Některá divadla řeší, zda „si dále hrát na normál“

Principál Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby uzavřeli divadla. V soukromém dopise vyjádřil obavu, že herci oproti jiným zaměstnancům nejsou chráněni vládními opatřeními. Asociace profesionálních divadel v reakci uvedla, že tento postoj ostatní scény nepodporují. Diskusi o hraní v současné situaci by ale rádo zahájilo i HaDivadlo, které kvůli pozitivnímu testu jednoho z pracovníků zrušilo dočasně svůj program.

Heřmánek v dopise uvedl, že všichni obyvatelé jsou chráněni na pracovištích a ve veřejném prostoru řadou vládních nařízení a opatření, ale herci ne. Podotýká, že jako ředitel divadla nechce ohrozit zdraví svých starších kolegů.

Asociace divadel: Pokračovat je rozumnější

Asociace profesionálních divadel ale v reakci na Heřmánkovo soukromé psaní, které se objevilo v médiích, uvedla, že jde o ojedinělý postoj, který nemá podporu mezi ostatními divadly. To potvrdila i Asociace nezávislých divadel.

„Hlediště jsou pro diváky bezpečná. Starost o herce a zaměstnance je pochopitelná stejně jako obava o podnikání. Tato situace ohrožuje budoucnost všech divadel, ale pokračovat s omezeními je rozumnější postoj pro budoucnost kultury, společnosti i hospodářství,“ domnívá se předseda Asociace profesionálních divadel Stanislav Moša, který je i ředitelem Městského divadla Brno.

Divadla podle současně platných nařízení mohou hrát za dodržování hygienických podmínek. Většina scén nabízí divákům dezinfekci ve všech společných prostorách, diváci v drtivé většině respektují požadavek mít během představení nasazené roušky. Herci je mít nemusí, pokud ale v některých inscenacích jdou do kontaktu s diváky, mají je k dispozici a nasazují si je.

HaDivadlo preventivně zavírá, divadelníky ochránit nelze

Nákaza mezi členy divadla už některé scény dočasně uzavřela. Nejnověji covid-19 ovlivnil brněnské HaDivadlo, které v pátek vyhlásilo, že z preventivních důvodů ruší na deset dní svůj program. Jeden z pracovníků má pozitivní test na nový koronavirus, další zaznamenali rizikové kontakty a na výsledky testů čekají.

HaDivadlo chce svým krokem vedle ochrany zdraví svých zaměstnanců a spolupracovníků také otevřít diskusi o tom, nakolik je správné pokračovat v současné situaci v hraní divadla. Preventivní zrušení programu vnímají jako výraz zodpovědnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Jsme schopni zajistit bezpečí diváků, což se doposud dělo, ale vzhledem k povaze divadelního provozu a scénickému vystupování nejsme schopni zaručit zaměstnancům a spolupracovníkům vyloučení možnosti nákazy,“ uvedlo vedení divadla.

Divadelní zákulisí je prý potenciálně velmi infekčním prostorem. V řadě inscenací účinkují externí herci a tvůrci, kteří působí v dalších kolektivech a kvůli své práci hojně cestují. HaDivadlo je navíc v podzemí bez oken. Vedení scény nepovažuje za správné „hrát si dále na normál“.  Existuje prý několik variant dalšího postupu na základě doporučení hygieniků a v závislosti na vývoji situace.