Po Mostu přijdou Chataři. Nový seriál bude zkoumat vztahy v osadě u rybníka

Události: Chystá se seriál Chataři (zdroj: ČT24)

Ze severočeského Mostu k břehům Berounky, scenárista Petr Kolečko napsal nový seriál pro Českou televizi. Jeho hrdinové nebudou řešit problémy národnostních nebo sexuálních menšin, ale vztahy v chatové oblasti.

Na chatu jezdili už prarodiče hlavních postav seriálu a v osadě zavedli pravidla a tradice. Ty se časem nezměnily, ale svět kolem ano.

„Pro mě je to takový mikrokosmos – metafora celé společnosti. Ti lidé tady jsou opravdu hodně různí,“ říká režisér Radek Bajgar. Podle scenáristy Petra Kolečka seriál vypovídá o Češích, ale jiným způsobem než Most! „Myslím si, že i jemnějším způsobem. Já jsem rád. Alespoň pořád nemusím brázdit nějakými sociálně vyloučenými lokalitami,“ uvedl.

Většina scén se natáčí v Nižboru u Berouna, kde u rybníka vyrostla fiktivní chatová osada. „My jsme Pražáci, kteří přijeli na chatu. Hraju ajťáka, nezkušeného chataře,“ popisuje svou roli herec Martin Myšička. „Jsme Pražáci, kteří chataření zakoušejí, objevují a chtějí si ho užít,“ doplňuje jeho herecká partnerka Pavla Beretová.

„My jsme dobrý lidi. Pracovitý. Pomáháme všem,“ přibližují své role Petra Nesvačilová a Radek Holub.

Natáčení v jiné náladě

Začátek natáčení v dubnu odsunula koronavirová pandemie, a to o šest týdnů. „Chceme pracovat. Všichni mají dobrou náladu a to předtím na těch natáčeních tolik nebylo. Bylo hodně práce v divadle a tak a teď máme vlastně jenom tohleto,“ doplnil k atmosféře natáčení Holub.

Třináctidílný rodinný seriál se bude v ději držet chatařské sezony jaro až podzim. Poslední klapka padne v říjnu. Ve vysílání se objeví příští rok.