„Výjimečný cit.“ Nahrávku klavíristy Kahánka ocenil BBC Music Magazine

Nahrávku Iva Kahánka a Bamberských symfoniků ocenil prestižní britský magazín (zdroj: ČT24)

Nahrávkou roku v kategorii Concerto se v anketě britského časopisu BBC Music Magazine stalo album klavíristy Ivo Kahánka a Bamberských symfoniků pod vedením českého dirigenta Jakuba Hrůši. Pro klavírní koncerty Dvořáka a Martinů v jejich podání mohli hlasovat čtenáři z celého světa prostřednictvím hlasování na webu magazínu.

„Mám obrovskou radost z toho, že česká hudba byla přijata s takovým nadšením,“ okomentoval Kahánek úspěch v cenách nejprodávanějšího světového časopisu se zaměřením na klasickou hudbu.

„Získat cenu je docela složité – nejprve musíte obdržet skvělou recenzi, v našem případě bylo CD označeno za Nahrávku měsíce, pak vás musí odborná komise BBC vybrat z několika set CD do finální nominace mezi poslední tři nahrávky. Teprve mezi nimi hlasují posluchači on-line formulářem,“ popsal cestu k vítězství.

Ocenění si on ani jeho kolegové kvůli pandemii covidu-19 osobně převzít nemohli, ceremoniál se odehrál jen přes internet.

„Nesmírná pečlivost, s jakou Kahánek věnuje pozornost dynamickým znaménkům, dává vznik jasně strukturovanému provedení, které se vyznačuje výjimečným citem,“ uvedl k nahrávce Dvořákova Klavírního koncertu g moll recenzent v BBC Music Magazine John Allison.

Ke Klavírnímu koncertu č. 4 Inkantace Bohuslava Martinů napsal, že „díky tomu, jak Kahánek zvládl úchvatnou zvukovost tohoto díla, se vše poskládá v jeden souvislý celek“.

V uplynulých dvou letech cenu získaly takové hvězdy světové hudby jako například pianista Daniil Trifonov, houslistka Isabelle Faustová či dirigent Bernard Haitink s Orchestrem Bavorského rozhlasu. 

Kahánek je vítězem soutěže Pražského jara 2004. Za sebou má mnoho úspěšných vystoupení, mimo jiné v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartet nebo s Berlínskou filharmonií pod vedením Sira Simona Rattla. V září 2015 byl hlavním protagonistou a kurátorem komorní řady festivalu Dvořákova Praha. V České republice vystupuje pravidelně na mezinárodních festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Dvořákova Praha a dalších. V loňském roce se představil na několika koncertech České filharmonie pod vedením nového šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Ivo Kahánek
Zdroj: Dušan Martinček/Ivo Kahánek