Klip týdne: Jak na koronavirus aneb Pokáčova rychlovka

I v době celosvětové pandemie je třeba neztrácet nadhled a smysl pro humor. Své o tom ví například Jan Pokorný alias Pokáč, který k hlavnímu tématu, jež momentálně hýbe celým světem, natočil krátké video, v němž radí, Jak na koronavirus.

Jestli Češi v něčem vynikají, tak je to bezesporu smysl pro humor. Ať už jde o jakoukoli kauzu či závažné téma, sociální sítě ihned zaplaví množství vtipů a meme, jež si lidé mezi sebou navzájem posílají a sdílejí, a snaží se tak odlehčit mnohdy vážnou situaci. 

Tématem číslo jedna je bezesporu pandemie koronaviru. Bezprecedentní situace vyvolala prakticky celosvětovou mobilizaci a všechny státy se pustily do boje proti této nemoci.

A stejně jako v různých odvětvích, ani na hudebním poli to nemají jednoduché. V době karantény jsou ve velkém rušeny veškeré koncerty a živá představení. Mnoho kapel se tedy přesunulo právě na internet a sociální sítě, jejímž prostřednictvím se snaží své fanoušky potěšit a povzbudit.

Minulý týden tak učinila například kapela Vypsaná FiXa, jež prostřednictvím živého vysílání na YouTube se svou Nedělní chvilkou v živé dimenzi zprostředkovala koncert ze zkušebny. Podobně učinila i kapela Hentai Corporation, která spolu s kolegy z Biggboss streamovala živě z pražské Lucerny.

Přispívají i interpreti, mimo jiné Xindl X, kteří na závažné téma skládají vtipné songy, jimiž se snaží nelehkou situaci odlehčit. Jedním z nich je i písničkář a textař Jan Pokorný alias Pokáč. Napsal minisong, ke kterému natočil i jednoduché krátké video, v němž přináší souhrn tipů, jak předcházet zakeřné nemoci. 

Pokáč, vlastním jménem Jan Pokorný (*25. července 1990), je český písničkář a textař hrající na kytaru a ukulele. Patří mezi první české interprety propagující svou hudební tvorbu na portálu YouTube. V jeho písních se často nachází ironie, sarkasmus a nadsázka. Ve svých textech často zpracovává témata běžného života.
Pokáč se dostal do povědomí veřejnosti jako textař zpěváka Voxela. V tomto autorském duu (Voxel – hudba, Pokáč – text) spolu napsali dvě Voxelova alba (AllBoom, Motýlí efekt). Podílel se na textech několika písní skupiny Mirai (mimo jiné např. Chci tančit, Anděl nebo 365), je autorem textů několika písní Jakuba Děkana, se kterým nazpíval duet Co bejvávalo, už není. Na svědomí má také text skladby Nejsem další! z třetího ročníku hudebního projektu AquaBabes 2016. Podílel se na písni Cizí zeď v projektu 1/10 od OneManShow FOUNDATION. V roce 2018 začal psát písně fotbalovému týmu AC Sparta Praha, jehož je dlouholetým fanouškem.
V květnu roku 2017 vydal debutové album Vlasy, které získalo ocenění Zlatá deska.
Mezi jeho nejznámější skladby patří: Vymlácený entry, Mám doma kočku, V lese, Pohádka, Rád chodím na poštu či Matfyzák na discu.

Diskografie: 
Vlasy (2017)
Úplně levej (2019)

Zdroj: Wikipedia

Jan Pokorný alias Pokáč
Zdroj: ČT24/Facebook Pokáč