Mimo rám a pod vrstvami kýče. Tři výtvarníci ve Znojmě experimentují s malbou

Ve Znojmě vystavují umělce experimentující s malbou (zdroj: ČT24)

Díla tří českých „vizuálních artistů“, kteří experimentují s médiem malby, představuje nová výstava ve znojemské galerii. Filip Dvořák, David Hanvald a Evžen Šimera svá díla vystavují pod názvem Definitivně krásné! Dopřejme si kafíčko.

K charakteristikám v tvorbě čtyřicátníka Davida Hanvalda patří hra. Znojemská síň ukazuje jeho díla vycházející z dětské stavebnice nebo jeho textové obrazy. Z jednoho, reagujícího na téma životního prostředí, vyčnívá velký nápis CO2. „Když je všechno správně zarámované, věcem to ubírá. Mám pocit, že když je přítomna určitá diverzita, něco se naruší, tak zůstane určitá živost,“ vysvětluje výtvarník.

Hanvaldova vrstevníka Evžena Šimeru zajímá kreativní náhoda. K vytvoření svých maleb využíval například lepenkové pásky nebo prosté působení gravitace na stékající kapky barvy. „Vymyslel si, že je dobré vytvářet obrazy bez doteku lidské ruky. Aby se vytvořily samy od sebe,“ podotýká kurátor.

Všichni tři pracují nějakým způsobem s estetikou, přemýšlí, co může malba v současné době znamenat.
Martin Dostál
kurátor

Nejmladší z trojice, třicetiletý Filip Dvořák, se prezentuje plastickými obrazy s tematikou gotiky. „Snažím se pomocí minulosti nebo věcí, kde tuším určitou hloubku, odkazovat na něco, co se nemění v čase,“ vysvětluje výtvarník. „Často třeba pracuju se západem slunce, což je vlastně kýčovité, ale za vrstvami kýče je pořád hloubka, která nás dojímá,“ upřesnil.

Čas na kafíčko a na malby těchto tří výtvarníků si mohou návštěvníci ve znojemském prostoru GaP udělat do 26. dubna, poté se díla představí na výstavě v Rakousku.