Zemřela herečka Jana Drbohlavová, známá díky roli učitelky v Saxaně

V noci z neděle na pondělí 28. října zemřela Jana Drbohlavová. České televizi to potvrdila Městská divadla pražská, jejichž dlouholetou členkou herečka byla. Diváci si Drbohlavovou mohou pamatovat například z role učitelky Peškové ve filmu Dívka na koštěti, věnovala se také dabingu.

Drbohlavová se narodila 22. listopadu 1940 v Praze. Absolvovala DAMU a už za studií hostovala v Národním divadle. V roce 1963 nastoupila do Městských divadel pražských, kde se v průběhu několika desetiletí uplatnila v řadě různých žánrů, například ve hrách Hlava XXII, Malované na skle či Prolhaná Ketty.

V 60. až 80. letech hrála i ve filmech, televizních inscenacích a také v seriálech, například Hříšní lidé města pražského, Arabela a My všichni školou povinní. Namluvila i několik televizních večerníčků, třeba Vepříka a kůzle.

Účinkovala často v rozhlase a věnovala se také dabingu. Svůj hlas propůjčila například indiánské dívce Nšo-či v sérii o Vinnetouovi a později profesorce McGonagallové ve filmech o Harry Potterovi.