Bluesman se v kinech podělí o svůj světový názor

Trailer: Bluesman (zdroj: Pilot Film)

Eric Clapton nebo Billy Gibbons mají jedno společné – elektrické kytary od Petera Jurkoviče. Příběh nedávno zesnulého výrobce kytar se stal inspirací k dokumentu ukazujícímu, že blues není jen hudebním, ale i životním stylem. Snímek je debutem Michala Rákosníka. Jeho Bluesman hrábne v kinech do strun 10. října, o necelý měsíc dříve se představuje trailerem.

„Chceš si sáhnout na život? Zkus blues!“ zní slogan, který dokument provází. Sám Peter Jurkovič říkal, že blues je světový názor. A vyjádřit ho jiným pomáhal svými kytarami. Vyráběl je už za socialistického Československa, kdy byly těžko k sehnání. 

Většina z jeho výroby končila v rukou českých hudebníků, třeba Vladimíra „Gumy“ Kulhánka nebo Janka Ledeckého. Kytary vyrobené ve spolupráci s výtvarníkem a designérem Stefanem Milkovem objevili na přelomu tisíciletí i světoví kytaristé Billy F. Gibbons, Eric Clapton nebo Jeff Beck.

Chtěli jsme filmem přiblížit nezapomenutelnou osobnost Petera Jurkoviče, připomenout jeho skvělé kytary, kterých vyrobil zhruba tisíc, a ukázat, jak se jeho životní pohled odrážel i v jeho práci.
Michal Rákosník
autor dokumentu

Dokument vypráví o Jurkovičově cestě k dokonalé kytaře, ale i o atmosféře osmdesátých a devadesátých let. K výrobě kytar se vystudovaný parazitolog dostal přes svou lásku k blues. Začínal s kapelou Bluesberry, s triem Tucet pak vnesl do tuzemského blues originální zvuk a vtipné texty. Následně spoluzaložil funkovou Žáhu a pak se přes formace Highway 61 a Motion Food vrátil ke klasickému blues.

Peter Jurkovič
Zdroj: Spolek Jurkovič SP

Jurkovičův příběh a názory zrekonstruoval dokumentarista z archivních materiálů. O Jurkovičovi, jeho kytarách a blues vypráví Billy Gibbons, Janek Ledecký, Petar Introvič, Stefan Milkov, Norbi Kovács, Ivan Hlas nebo Marek Hlavica.

Některé z těchto muzikantů mohou diváci slyšet i mimo filmové plátno. „Připravujeme i menší premiérové turné na podzim roku 2019 ve dvanácti městech ČR, kde v rámci promítání filmu proběhne i debata s tvůrci, výtvarníkem a designérem kytar Stefanem Milkovem a bluesový koncert v podání kapely Marcus Jurkovič & Motion Food s hosty. Začínáme 10. října v Praze v klubu Café v lese,“ zve Rákosník. Navíc film doprovodí výstava Jurkovičových kytar v pražském kině Lucerna.