Hudba jako návod pro demokracii. V centru Prahy začíná Bohemia JazzFest

Rudy Linka: Jazz má hudebně nejblíž k demokracii (zdroj: ČT24)

Pod širým nebem v pondělí večer na pražském Staroměstském náměstí začne 14. ročník mezinárodního hudebního festivalu Bohemia JazzFest. Festival otevře mezinárodně uznávaný rakouský kytarista Wolfgang Muthspiel. Akce na Staroměstském náměstí bude pokračovat i 9. července. JazzFest pak zamíří do Plzně, Liberce, Domažlic, Tábora a Brna. Vstup na všechny koncerty je tradičně zdarma.

Během prvního večera festivalu se vedle Muthspiela a jeho Quartetu představí také sólový americký kytarista Ralph Towner a pianista Stefano Bollani s projektem Napoli Trip, jehož součástí je i saxofonista Daniele Sepe, klarinetista Nico Gori a bubeník Bernardo Guerra.

Hlavní hvězdou koncertů v Praze, Plzni a Liberci pak bude americké duo Tuck & Patti, které se již zúčastnilo Bohemia JazzFestu v roce 2008. Tento rok obdrží Bohemia Jazz Award za celoživotní přínos jazzu. Loni se držitelem této ceny stal jazzový trumpetista Enrico Rava.

Dále na festivalu vystoupí německý zpěvák Lorenz Kellhuber nebo polsko-italská dvojice Krzysztof Kobyliński a Daniele Di Bonaventura. Českou hudební scénu zastoupí bluesový harmonikář a zpěvák Ondřej Konrád, zpěvačka Lenka Dusilová nebo pianisté Martin Bruner a Tomáš Sýkora.

Závěrečné koncerty v Táboře a v Brně ozdobí orchestr Elmhurst College Jazz Band pod taktovkou skladatele a trumpetisty Douga Beache. 

„Jazz je jako demokracie, musíte respektovat lidi, se kterými hrajete“

Bohemia JazzFest si letos připomene třicáté výročí od sametové revoluce. „Myslím, že jazz má hudebně nejblíž k demokracii, protože jazz je naprosto svobodný – akorát že má velice jasná pravidla, která se člověk musí naučit,“ říká hudebník a zakladatel festivalu Rudy Linka.

„A potom je tam ještě jedna věc, která z vás udělá dobrého jazzového muzikanta, a to je, že musíte respektovat lidi, se kterými hrajete, a musíte jim dát příležitost hrát a oni dají příležitost vám,“ pokračuje Linka.

Podle něj tak jazz dává i důležitý politický vzkaz. „Tohle je úžasné pro naši společnost, protože spousta lidí si představuje, že demokracie a svoboda znamená, že si můžu dělat, co chci, ale tak to vlastně vůbec není.“