Budiž světlo. Český film v hlavní soutěži ve Varech reprezentuje slovenská koprodukce

Českou kinematografii bude v letošní hlavní soutěži festivalu v Karlových Varech reprezentovat drama režiséra Marko Škopa Budiž světlo, které vzniklo ve slovensko-české koprodukci. Další české snímky se objeví v jiných soutěžních sekcích. Mimo soutěž přehlídka uvede nepříklad očekávaný dokument Olgy Sommerové o Jiřím Suchém.

V hlavní soutěži se se slovensko-českým snímkem Budiž světlo, na kterém se podílela také Česká televize, utká dalších jedenáct filmů, mezi které patří drama Óda na nicotu filipínské autorky Dwein Baltazarové, psychologická road movie z Chile Muž budoucnosti od Felipe Ríose, americké drama Ke hvězdám Marthy Stephensové s Karou Haywardovou v hlavní roli nebo čínský Portrét mozaikou od Zhaie Yixianga. 

Umělecký ředitel festivalu Karel Och upozornil, že hlavní soutěž zahrnuje snímky z nebývale širokého geografického okruhu a jako nejexkluzivnější vyzdvihl právě čínský titul Portrét mozaikou, který produkovala společnost stojící za nedávným festivalovým hitem Kaili Blues.

Letos bez Čechů v hlavní soutěži

Och také okomentoval, že v hlavní soutěži letos není žádný film českého režiséra. Podle něj tým festivalu posuzoval několik kandidátů, žádný ze snímků však nedosahoval takových kvalit, aby mohl českou kinematografii reprezentovat i na mezinárodní scéně.

České snímky se ale objeví v dalších soutěžích. V sekci Na východ od západu se představí film Michala Hogenauera Tiché doteky s čerstvou držitelkou Českého lva Eliškou Křenkovou. Dokumentární soutěž pak uvede road movie Dálava od Martina Marečka.

Události v kultuře: Festival Karlovy Vary představuje program (zdroj: ČT24)

V nesoutěžní sekci bude uveden také celovečerní hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška Staříci, ve kterém si dvojici bývalých politických vězňů, kteří chtějí zabít někdejšího komunistického prokurátora, zahráli Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

Olga Sommerová na přehlídce mimo soutěž v sekci Zvláštní uvedení poprvé představí nový dokument Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. K vidění bude také snímek Forman vs. Forman, který Helena Třeštíková spolu s Jakubem Hejnou nedávno s úspěchem uvedli na festivalu v Cannes. Oba dokumenty i film Staříci koprodukovala Česká televize. 

Pořadatelé 54. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už dříve oznámili, že se nositelem čestné ceny stane kameraman Vladimír Smutný, který pracoval mimo jiné na filmech Zánik samoty Berhof, Smrt krásných srnců nebo Kolja

Příznivci filmu jsou do lázeňského města zváni od 28. června do 6. července. Festival mimo jiné divákům nabídne speciální sekci k třicátému výročí sametové revoluce nebo promítne digitálně restaurovaného Spalovače mrtvol. Letošní ročník dále rozsáhlou retrospektivou vzdá poctu proslulému egyptskému režisérovi Júsufu Šahínovi.