Divadlo Mír zkouší intenzivní šikanu na pracovišti

Divadlo Mír experimentuje se hrou Bull (zdroj: ČT24)

Ostravské Divadlo Mír se pustilo do experimentu. Novinku Bull nasadilo do programu na pouhých čtrnáct dní. Komediální psychodrama z korporátního prostředí se tak hraje podle konceptu, který byl u nás využíván za první republiky a dnes běžně funguje na zahraničních scénách.

Po dvou letech existence má už nejmladší profesionální ostravská scéna své diváky a fanoušky. Ve hře Bull se k Robinu Ferrovi, Štěpánu Kozubovi a Vladimíru Polákovi, které publikum zná i z dalších inscenací, jako host připojila Kristýna Leichtová.

„V zasedačce velké kancelářské budovy se sejdou tři zaměstnanci s vědomím toho, že brzy přijde jejich šéf a jednoho z nich vyhodí,“ nastínil základní situaci zakladatel divadla Albert Čuba, který si v inscenaci Bull poprvé vyzkoušel i režii.

Ve hře britského dramatika Mikea Bartletta černý humor a sarkasmus střídají vztek, bezmoc, strach a paranoiu. Jisté je jen jedno – jeden musí z kola ven. „Barlett je skvělý autor a má napozorované typy, které pracují v korporátním prostředí,“ dodává Čuba.

Psychologická hra mezi trojicí zaměstnanců se v Divadle Mír rozjíždí od začátku února skoro každý večer, ale jen po dobu dvou týdnů. „Doufám, že nám tady nevznikne žádná ponorka, případně mobbing,“ žertuje Kristýna Leichtová v souvislosti s námětem hry.

Čuba upozorňuje, že podobným způsobem, jakým Mír uvádí Bull, fungovalo v minulosti například Osvobozené divadlo. „Má to přidanou hodnotu i pro diváka, protože si může zvolit termín, který mu nejlépe vyhovuje, nemusí čekat, až vyjde program, a doufat, že se zrovna trefíme do jeho volného dne,“ poznamenává. 

Naposledy tak má ostravské publikum možnost vidět hru Bull při derniéře 16. února.