Pojďme se domluvit jako lidi. Havlová, Voříšková i Lábus natáčí na schůzi Vlastníků

Jiří Havelka natáčí filmový debut Vlastníci (zdroj: ČT24)

Najít společnou řeč je někdy těžké, tím spíš, když je člověk součástí společenství vlastníků bytových jednotek. Právě na jedné takové vyhrocené schůzi se odehrává filmový debut divadelního režiséra a scenáristy Jiřího Havelky Vlastníci, který vzniká v koprodukci České televize. V jednom domě se sešli Tereza Voříšková, Kryštof Hádek, Ladislav Trojan nebo Dagmar Havlová, která se touto rolí po čase opět vrací na filmové plátno.

Vlastníci bytů v jednom postarším činžovním domě se sejdou, aby se dohodli na správě domu, v němž žijí. Schůzi předsedá ambiciózní, rázná, ale postupně nervy ztrácející matka tří dětí, kterou hraje Tereza Voříšková.

Plány na odprodej společné půdy, aby společenství získalo peníze na opravy domu, jí maří zahořklý důchodce žijící ve vzpomínkách na minulé časy. „Je to bývalý straník, který byl dříve hodně u moci, ale najednou vidí, jak se mu hroutí svět. Chvílemi je velmi zlý, ale vlastně je velmi nešťastný,“ popisuje pana Kubáta jeho herecký představitel Jiří Lábus.

Společenství jako obraz společnosti

Účastníci schůze sice bydlí všichni ve stejném domě, zájmy mají ale každý jiné. Ti z vyšších pater chtějí výtah, pro ty z přízemí jde o zbytečnou investici. Rozumná domluva je čím dál tím méně možná, setkání se postupně mění v tragikomické bojiště.

Režisér a scenárista Jiří Havelka vycházel z vlastních zážitků z podobných schůzí. „Přišlo mi, že je to extrémně zajímavá a vděčná jednoduchá situace, na které se odhaluje dost vrstev současné společnosti,“ vysvětluje volbu tématu. Mezi obyvateli činžáku se najdou idealisté, jimž záleží na prospěchu celku, stejně jako vypočítaví manipulátoři nebo lidé, kteří si připadají ublíženě a bezvýznamně. A podle toho také jednají.

„Všichni si na začátku myslí, že to bude dobré, že to je jen o komunikaci, pojďme se domluvit jako lidi, což se ovšem ve výsledku ukáže jako nejtěžší,“ nastínil Vojtěch Kotek, který je filmovým manželem Terezy Voříškové.

Nakonec to tedy vypadá, že se nikdo není schopný domluvit s nikým na ničem. „Situace je to vtipná i smutná, bizarní, je v tom úplně všechno,“ shrnuje další z filmových obyvatelek domu Klára Melíšková coby pedantská paní Roubíčková.

Nevkusná Havlová, naivní Novotný, vypočítavá Pavlicová

K jejím sousedům patří i Dagmar Havlová, která se pět let po pokračování seriálu Sanitka opět vrací před filmovou kameru. Tentokrát v roli nepříliš empatické sousedky. „Nemá žádný vkus, ale myslí si, že ano, takže se různě nastrojuje a je v podstatě směšná. Na schůzi do všeho mluví, i když tomu vůbec nerozumí,“ přiblížila paní Horvátovou. 

Na schůzi z herců dorazí také Pavla Tomicová a Ondřej Malý, aby jim neušla příležitost k zhodnocení jejich majetku, nebo Kryštof Hádek a Stanislav Majer, kteří si zahráli bratry. David Novotný se zase představí jako naivní syn, jenž zastupuje svoji maminku. Vše sleduje starý pan profesor v podání Ladislava Trojana. 

Vlastníci se natáčeli převážně v jednom z domů v pražských Holešovicích. Kina záznam jejich schůze zveřejní počátkem roku 2020. Do té doby mohou diváci zajít na původní divadelní verzi příběhu. Pod názvem Společenstvo vlastníků ji Jiří Havelka nastudoval se svým divadlem VOSTO5, inscenaci hrají v sále Masarykova nádraží v Praze.