Beautiful Boy neprožívá nic pěkného, drogy ničí jeho rodinu

Film Beautiful Boy vypráví o závislosti (zdroj: ČT24)

Vztah drogově závislého mladíka a jeho otce se snaží vystihnout belgický film Beautiful Boy, který od prvního lednového týdne uvádí i česká kina. Režisér Felix Van Groeningen ho natočil podle skutečného příběhu novináře Davida Sheffa a jeho syna Nica. Každý z nich napsal knihu o této životní etapě rodinné beznaděje ze svého pohledu.

Roli otce drogově závislého syna ztvárnil Steve Carell. Přestože je tento herec znám především díky komediálním postavám, například v americkém remaku sitcomu Kancl, ve filmové novince dokazuje, že mu není cizí ani dramatická poloha. 

Jako rodič narkomana čelí pocitům, že svého syna nemůže dost kontrolovat ani mu pomoci, může jen doufat v happy end. Závislého Nica ztvárnil Timothée Chalamet. Třiadvacetiletý herec o sobě dal naplno vědět už loni, kdy byl za výkon v gay romanci Dej mi své jméno nominován hned na několik cen, včetně Oscara a Zlatého glóbu. Na druhou z cen je navržen i letos za film Beautiful Boy.

Ukazuje v něm výšky i pády závislosti naprosto uvěřitelně: Od iluze, že vše je jen hra, přes naprosté zoufalství i klamný dojem, že vše se dá lehce zvládnout, až ke strachu ze smrti. Jestli mu opět uvěří i Americká filmová akademie, naznačí oscarové nominace na konci ledna.