Čermáka zase chytl Rapl. Vede neorganizovaný život a bojuje s organizovaným zločinem

Trailer: Rapl II (zdroj: ČT24)

Major Kuneš se stěhuje z Krušných hor do Ústí nad Labem, aby s celou původní partou odhalili síť organizovaného zločinu. Tým vyšetřovatelů v čele s „morousem s něžnou duší“ se na ČT1 vrátí v pondělí 7. ledna ve 20.05 hodin. V hlavní roli opět s Hynkem Čermákem.

Rapl vznikl jako spin-off seriálu Cirkus Bukowsky, s nímž ho spojuje režisér a scenárista Jan Pachl a postava detektiva Kuneše v podání Hynka Čermáka. První řada, kterou Česká televize odvysílala v roce 2016, se setkala s úspěchem u diváků i u kritiků. Byla nominována na Českého lva i cenu evropského filmového festivalu Prix Europa. O nákupu práv k vysílání jedná Česká televize s Polskem, Slovenskem a Bulharskem a o natočení vlastní verze seriálu projevili zájem vysílatelé z USA.

Ve druhé řadě změnil Rapl lokaci, i když tvůrci opět zvolili atmosféricky depresivní místo. „Děj jsme přestěhovali z Krušných hor do Ústí nad Labem, řeka bude mít v sérii jednu z hlavních rolí,“ podotýká Jan Pachl.  „Leitmotivem druhé série je velmi činorodý zločinec Željko Čubrič, který naši kriminalistickou partu vrhá do přesčasů. V případě Rohana je tu navíc nedořešený motiv osobní pomsty,“ prozradil.

Méně peněz, více problémů a alergií

Právě šéf oddělení, podplukovník Rohan (Alexej Pyško), je po zrušení krušnohorské kriminálky přeložen do Ústí. S ním odchází i jeho tým. Nové díly mají být podle tvůrců „kosmopolitnější“, seriál se bude více soustředit na charaktery obětí kriminálních činů a na prostředí, z něhož vzešly.

„Úměrně tomu, jak v seriálu zločinci, politici a právníci bohatnou, postavy detektivů z druhé řady Rapla naopak chudnou. V podstatě mají už jen jeden druhého, smysl pro spravedlnost a černý humor,“ doplnil spoluautor námětu a kreativní producent Josef Viewegh.

Jeho slova potvrzuje i Hynek Čermák. „Kuneš je ještě svéráznější než dříve, ale zároveň je i humornější. Také výrazně zchudl, nemá už drahé auto, je na něj vypsaná exekuce. Má alergii na plíseň. Nemá žádný poměr a vztah s dcerou se mu příliš nedaří. Dalo by se říct, že je to takový běžný český otec,“ popsal neutěšený vývoj své role.

Upoutávka: Rapl II (zdroj: ČT24)

Dočasně mimo službu bojuje Kuneš s financemi a přivydělává si jako soukromé očko, jenže zdánlivě banální sledovačka nevěrného manžela končí sérií vražd. Na jejich vyšetření i srovnání vlastního života má třináct pondělních večerů.