Rom a Julie. More amor do duše ti sed

Hradec Králové - East Side Story na černobílé televizi značky Orava. Takový pocit prý možná budou mít diváci, kteří do Klicperova divadla vyrazí na poslední premiéru - na Shakespeara. Ovšem režisér David Drábek si klasika opět podal. V jeho variaci tragédii veronských milenců zapříčiní nesnášenlivost romské rodiny Monteků a neromské rodiny Kapuletů.

„Když čtu internetové ohlasy na články o romské problematice, ten xenofobní anonymní hlas spořádaných Čechů nebo třeba fašistickou rétoriku Okamury, vím, že tneme bolavě do živého,“ očekává Drábek. Podobně si už na hradecké scéně přizpůsobil Richarda III. nebo Macbetha, který se odehrával ve fastfoodu.

A stejně jako v případě této tragédie, ani u Romea a Julie nebyla záměrem jen povrchní slovní hříčka. „V tom příběhu je spousta bolesti. Mezi bílou většinou a romskou menšinou je napětí a konflikt takového rázu, že je téměř neřešitelný. Ani my na něj nedáváme žádný recept. Jenom ukážeme, jak tahle vzájemná nevraživost má jen krůček k tomu, aby přerostla v agresi a opravdu velkou nenávist - a často ten krůček udělá,“ popisuje Drábek, co jej na tématu mimo jiné zajímalo.

„Nejsem rasista,“ upozorňuje předem případné kritiky, rasismus prý považuje v současné době za přežitou veteš. „Když někdo řekne, že je to nekorektní, že to je moc, to jsou nesmysly. Mě zajímá, co je za tím, zvlášť u té naší bílé většiny - vlastní frustrace a vlastní strachy z toho, že nás někdo připraví o jistotu, kterou přitom vůbec na světě nemáme,“ domnívá se.

Jeho úprava není agitkou ani pro jednu stranu. Ironické šípy střílí do obou. „Zapomeňte na převrácené popelnice, proříznuté pneumatiky, otrávené jezevčíky či anonymy posílané na městský úřad – tady to bude boj až po samu mez… a ještě kus za ni,“ slibuje divákům. 

Romeo a Julie / Kamila Sedlárová, Marie Poulová, Jan Sklenář, Martina Nováková
Zdroj: Patrik Borecký/Klicperovo divadlo

Kapuleti jsou podle jeho slov sterilní, materialistická, přešlechtěná, a tím pádem jalová rodina. Montekové zase divocí a svolní k mnoha svodům, krádeže a drogy nevyjímaje. Ani Julie ani vysokoškolsky vzdělaný Romeo se ke svým nejbližším příbuzným nehodí. Doma jsou spíš v kybersvětě, ohraničeném jejich notebookem. Jejich láska ale ctí Shakespearův příběh. „Sblíží se, tragicky zamilují, důsledně jako u Shakespeara dodržujeme všechny scény od zásnub až po tragické finále, jen jsme ho zarámovali do současné doby a do Čech,“ podotýká Drábek.

Rodové, rasové i sociální nesnášenlivosti na scéně Klicperova divadla marně vzdorují Vojtěch Dvořák jako Romeo a Marie Poulová jako Julie. Poprvé v sobotu 8. března.