David Koller o Lucii: Nechceme být revival sebe samých

Jedna z nejzásadnějších českých kapel devadesátých let se po letech tvůrčí pauzy znovu přihlásila s novou deskou. Lucie, tedy Michal Dvořák, P.B.CH., Robert Kodym a David Koller, vydala na konci minulého týdne nové studiové album EvoLucie. Novinka je pokračováním evoluce, kterou kapela znovu nastartovala před čtyřmi lety společnými koncerty. „Desku jsme natočili, protože chceme hrát a něco vytvářet,“ přislíbil Koller v rozhovoru pro Události v kultuře.

Většina reakcí na novinku je velmi dobrých. Jaké jsou vaše pocity, když nové album vydáváte po šestnácti letech?

Pochopitelně jsme trošku napjatí, jak ho lidé vezmou. Vzhledem k tomu, že jsme nahrávání dali spoustu času, asi jako nikdy předtím, tak EvoLucie není jen nějaká náhodná deska, kterou bychom udělali za pět minut, takže doufám, že to s námi naši posluchači chvilku vydrží. 

Kam vás evoluce hudebně dovedla?  

Více než rok před natočením desky jsme se scházeli a povídali si, protože jsme se dlouho nestýkali. A nějaký posun by měl být znát. Šlo nám o to, aby se z nás nestala revivalová kapela sebe samých.

Připomeňte si: Evoluce kapely Lucie (zdroj: ČT24)

Jak se povedlo společné hudební setkání po letech, baví vás to spolu?

Jinak bychom asi nevydrželi se rok a tři čtvrtě pravidelně scházet. Už jsme natolik dospělí, že dodržujeme prázdniny a víkendy. Když jsme jako kapela začínali, zkoušeli jsme denně třeba sedm měsíců v kuse. Hráčská dovednost a semknutost jde nahoru, což je dobré, ale zase to s člověkem mává emočně, protože doma ho neznají a s kapelou si za ten rok všechno řeknete. A co potom dál.

Nové album představíte na turné, začíná příští týden koncertem v Ostravě, pak hrajete i v Brně, Praze a také na Slovensku. Už jste v kapele mluvili o tom, jestli je EvoLucie začátkem nové éry Lucie, nebo jednorázovým setkáním?

Desku jsme natočili, protože chceme hrát a chceme něco vytvářet. Snad toho EvoLucie bude důkazem. Napřesrok bychom chtěli zahrát ve stejnou dobu jako letos turné, možná přidáme ještě nějaká venkovní místa.