Rekord mladého českého umění: 1,1 milionu korun za igelitku peněz

Při nedělní aukci v pražském Obecním domě padla rekordní částka, za niž se dosud vydražilo dílo českého umělce mladé generace. Za tvorbu výtvarníka a performera Epose 257 zaplatil kupec 1,1 milionu korun, s aukční přirážkou suma činí téměř 1,4 milionu korun. Dílo nazvané 3080 transakcí má podobu opotřebované igelitové tašky s platnými českými bankovkami v celkové hodně 878 tisíc korun.

Epos 257, jehož pseudonym odkazuje k bývalému paragrafu trestního zákona o poškozování cizí věci, vychází z pražské graffiti scény. Věnuje se zásahům do veřejného prostoru, které propojuje i s galerijní prezentací své tvorby. Svými pracemi podněcuje k diskusi o aktuálních společenských tématech a hranicích svobody.

Známým se stal instalací Seno z roku 2009. Tehdy po Praze rozmístil třicet balíků sena bez vysvětlujícího komentáře, což vedlo k různým spekulacím, kdo za akcí stojí: od zemědělského aktivismu po teroristický útok. Upozorněním na lhostejnost pak bylo o rok později oplocení části jednoho z pražských náměstí, kde plot navzdory jeho nesmyslnosti stál bez povšimnutí kolemjdoucích i radnice téměř dva měsíce.

Epos si také dlouhodobě bere na mušku billboardy, střílí na ně paintballovou puškou, rozřezává je, vystavuje i prodává. Vyjadřuje se tak k reklamě a vizuálnímu smogu nebo k vyprázdněným sloganům politických kampaní. 

Jeden takový billboard je součástí sbírek Národní galerie v Praze. V ní také loni uspořádal výstavu ke svému dlouhodobějšímu projektu Retroreflexe. Je opět intervencí do veřejného prostoru – Epos 257 v pražských ulicích vyměnil reflexní šipky dopravního značení za věrné kopie. Z odcizených originálů značek vytvořil obraz, který je zavěšen na fasádě jednoho z domů na pražském Smíchově.

Epos 257/ Retroreflexe (výstava v Národní galerii)
Zdroj: Národní galerie v Praze

Na výstavu Retroreflexe Národní galerie nevybírala vstupné, návštěvníkům místo toho nabídla možnost „praní peněz“. Jakoukoli bankovku jim směnila za nedávno vydanou bankovku stejné nominální hodnoty. Takových transakcí se uskutečnilo 3080 a ze získaných peněz Epos vytvořil vydražené dílo. 

Projekt Retroreflexe zakončí umělec během letošního podzimu výstavou v galerii European Arts.