Jiří Suchý byl oceněn za mimořádný přínos. Patnáct let si povídal s Bohem

Jiří Suchý získal novou cenu za mimořádný přínos kultuře (zdroj: ČT24)

Nové ocenění Ars longa za mimořádný přínos české kultuře obdržel v pondělí v Lužanech u Plzně Jiří Suchý. Šestaosmdesátiletý herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník je prvním držitelem ceny, kterou společně udělila Nadace Český literární fond a Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových. Kromě toho nadace tradičně ocenily autory čtyř nejlepších původních vědeckých a odborných prací vydaných v loňském roce.

„Vždyť já jsem český komediant. Moji předchůdci v profesi jezdili v maringotkách ode vsi ke vsi. Lidé před nimi schovávali slepice a dcerky. A když se jim komedie nepovedla, tak je hnali. A najednou já tady stojím v takové vznešené společnosti mezi dvěma nadacemi a jsem oceňován, možná i přeceňován,“ reagoval Suchý. 

Klaun si povídá s Bohem

Ředitel Nadace Český literární fond Ivo Purš prozradil, že vznik nové ceny Ars longa byl inspirován právě osobností Jiřího Suchého. Cena bude udělována výjimečně a bude vyhrazena pro nejvýznamnější osobnosti, které měly na kulturu v Česku dlouhodobý vliv a zásadně ji ovlivnily.

K ocenění Suchého přivedla nadaci jeho loňská knížka Klaun si povídá s Bohem. „Naši odbornou porotu pro vědeckou literaturu tato kniha natolik nadchla, že pro ni jsme vytvořili novou cenu,“ podotkl Purš.

„Patnáct let jsem na té knížce pracoval. Ne že bych každé ráno vstal, začal psát a večer přestal, ale vracel jsem se k ní. Je to úvaha o transcendentnu, ale s humorem. Což je myslím dost nevídané,“ představil knihu sám autor.

Neznámý Gustáv Husák

Hlávkova nadace spolu s Nadací Český literární fond v pondělí v Lužanech pošestadvacáté ocenila rovněž autory nejlepších vědeckých a odborných prací z oblasti společenských věd, věd o živé přírodě, o neživé přírodě a lékařských věd.

Z 81 došlých nominací odborná porota složená z předních odborníků nakonec vybrala a Cenu Josefa Hlávky udělila třeba Michalovi Macháčkovi za knihu Gustáv Husák. Mladý autor za ni sklidil obdiv i mezi staršími kolegy, protože v archivech vypátral věci, které dosud nebyly známy.

„Snažil jsem se čerpat jak v českých, tak v zahraničních archivech, včetně Moskvy, kde se podařilo získat spis, který byl na Husáka veden přímo Sověty, takže je tam řada zákulisních informací,“ popisuje Michal Macháček.

Další ocenění získali Petr Zajíček za knihu Moravský kras v ponorné řece času nebo Hana Čížková, Libuše Vlasáková, Jan Květ a kolektiv za publikaci Mokřady – Ekologie, ochrana a udržitelné využívání. V oblasti lékařských věd nadace ocenily knihu Kardiologie od Miloše Táborského, Josefa Kautznera, Aleše Linharta a kolektivu autorů.