Cílová stanice: Terezín. Vlak Lustig opět připomíná holocaust

Vlak Lustig opět připomene oběti holocaustu (zdroj: ČT24)

Výstavy, koncerty, přednášky a filmové projekce opět „poveze“ Vlak Lustig. Projekt, jehož záměrem je zprostředkovat žákům a veřejnosti informace o příčinách a důsledcích genocid ve světových dějinách, je letos umístěn v prostorách bývalého židovského ghetta v Terezíně. Pětidenní program začíná v pátek 22. června, v den, kdy v roce 1941 nacistické Německo spustilo tzv. operaci Barbarossa a napadlo Sovětský svaz.

V minulých letech Vlak Lustig  vyjížděl do evropských zemí, od loňského roku stojí na nádvoří dělostřeleckých kasáren v hlavní terezínské pevnosti. Je symbolickou připomínkou nacistických transportů křižujících Evropu během druhé světové války.

Plakát k výstavě Holocaust: vyhlazení, osvobození, záchrana
Zdroj: Centrum studií genocid Terezín

V nadcházejících dnech v něm mohou diváci zhlédnout divadelní dokument s názvem Klára 3847 – příliš mnoho hvězd, pojednávající o dívce, která přežila Osvětim, a komorní inscenaci Nemilovaná podle novely Arnošta Lustiga.

V sobotu se vagon stane pódiem pro vystoupení Janáčkova kvarteta. Zahraje skladby autorů vězněných za druhé světové války v terezínském ghettu a dalších koncentračních táborech. O den později bude z vagonu znít tradiční romská hudba k uctění památky Romů zavražděných za války.

Projekt Vlak Lustig potrvá do úterý 26. června. Součástí programu je také výstava v Centru studií genocid Terezín, která se až do 10. září věnuje událostem holocaustu na území bývalého Sovětského svazu. Prohlédnout si lze i stálou expozici s virtuálním a 3D modelem koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.