Pražský orloj vydal své tajemství: skrýval zazděné sochy a tajný vzkaz

Při opravě orloje na pražské Staroměstské radnici restaurátoři objevili v dutinách u kalendária kamenné sochy zvířat a utajený dopis od sochaře Vojtěcha Suchardy, který orloj opravoval krátce po druhé světové válce. Pátrali také po tajné místnosti, jejíž existenci naznačovalo několik indicií, tu se ale objevit nepodařilo. Oprava radnice začala loni v dubnu, orloj se nyní nachází v restaurátorských dílnách.

Nečekané objevy v pondělí představili restaurátoři a zástupci pražského magistrátu. „Když už si myslíme, že o památce, jakou je Staroměstská radnice, víme vše, překvapí nás nějaký nový nález,“ uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

„Rekonstrukce nám darovala sedmdesát let starou zprávu pana Suchardy, který byl v poválečném období pověřen vytvořením nových dřevěných plastik apoštolů a figur na orloji,“ upozornil Wolf.

Sochař proti památkářům

Vzkaz s novinami byl objeven v soše svatého Tomáše, která byla proti těm ostatním lehčí. Při pořízení rentgenového snímku byla v soše objevena dutina a v ní hliníkové pouzdro. V dopise líčí sochař své zklamání, chtěl totiž orloj předělat do nové podoby, což se nepodařilo.

Tisková konference: Objevy při opravě pražského orloje (zdroj: ČT24)

Suchardovi se nelíbilo, že se na orloji nacházejí sochy, které městu darovali lidé a nesouvisejí s Prahou. Se svou vizí však nepochodil u památkářů. O svém střetu s památkářem dokonce napsal i pohádku. Vzkaz s novým dopisem pro generace od restaurátorů, kteří opravují orloj nyní, by se měl po rekonstrukci na věž vrátit.

Zazděný zvěřinec

V rozích u kalendária za ležícími postavami byla dále objevena zazděná kamenná zvířata a další motivy. Do prostor není dobře vidět, proto nebylo zatím určeno, co všechny sochy znázorňují. Je však mezi nimi pes, který sedí k divákovi zády, dravec se svěšenou hlavou a nad ním stojící sova. Aby restaurátoři zjistili, z jaké doby pocházejí, odebrali vzorky. Předpokládají však, že by sochy mohly být ze začátku 15. století, o čemž svědčí i jejich umístění za výzdobu z konce 15. století, která je překrývá.

Poslední měsíce restaurátoři pátrali také po možné tajné místnosti, která by mohla být ve věži radnice u orloje. Svědčilo o ní rozložení prostor ve věži nebo odlišné zdivo. Místnost se však nepodařilo objevit.

Staroměstská radnice ukrývala také schránky z let 1949 a 1984

Už loni na podzim objevili řemeslníci pracující na opravách věže radnice čtyři schránky z let 1949 a 1984, tedy let předchozích rekonstrukcí. V tubusech byly vzkazy příštím generacím, písemnosti o výši investic, výtisky novin i tehdejší mince. V pamětní schránce byl i dopis, v němž klempíři kritizovali režim po komunistickém převratu v roce 1948.

Komunistické vedení města naopak v dokumentech chválilo budování socialismu. V listopadu současné vedení Prahy nechalo uložit vzkaz o současné rekonstrukci do makovic věže.

V první fázi rekonstrukce věže Staroměstské radnice byla zabezpečena statika kamenů, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl zpřístupněn loni v prosinci. V březnu se na věž vrátily věžní hodiny. Nyní následuje oprava orloje a kaple Staroměstské radnice. Vše by mělo být hotové letos v září. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatí 48 milionů korun bez DPH.