Baconův triptych překonal aukční rekord, stál skoro 3 miliardy

New York – 142,4 milionu dolarů (takřka 2,9 miliardy korun). To je nová rekordní částka, za niž bylo v aukci vydraženo výtvarné dílo. Novým rekordmanem se v aukční síni Christie's stal triptych irsko-britského malíře Francise Bacona Three Studies of Lucian Freud (Tři studie Luciana Freuda). Rekordní suma o více než 22 milionů dolarů překonala dosavadní aukční uměleckou jedničku - obraz Výkřik od Edvarda Muncha. Mimo dražby je pak Baconův triptych třetím nejdražším obrazem, který kdy byl někým zpeněžen.

Vydražený triptych z roku 1969 nebyl doposud nikdy nabízen v aukci. Zachycuje malíře Luciana Freuda, vnuka zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, a je považován za jedno z největších Baconových děl. Očekávalo se, že by mohlo vynést 90 milionů dolarů (1,8 miliardy korun), výsledná částka ale byla o třetinu vyšší.

Baconovy Tři studie Luciana Freuda svou cenou překonaly dosavadní absolutní rekord z loňského roku, kdy slavný Výkřik norského malíře Edvarda Muncha neznámý kupec pořídil za 119,9 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy korun).

Francis Bacon dosud byl i v čele aukčního žebříčku poválečných děl. V roce 2008 se jeho další triptych podařilo prodat za 86,3 milionu dolarů (přes 1,7 miliardy dolarů), což byla doposud nejvyšší částka za výtvarné dílo vzniklé po roce 1945. Podle britského tisku byl tehdejším kupcem obrazu ruský miliardář Roman Abramovič. „To ale bylo Baconovo pozdější dílo - z konce 70. let, a nešlo o tak kultovní dílo, jako je Lucian Freud. To je podle mě lepší dílo a taky je lepší pro dražbu,“ zmínil vedoucí sekce současného umění Christie's Francis Outred.

Aukční síň Christie's během rekordní dražby obrazů Francise Bacona
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Lucian Freud je zároveň třetím nejdražším obrazem, který kdy byl prodán. Absolutně nejdražším prodaným dílem je od roku 2011 plátno Paula Cézanna Hráči karet, které rodina katarského emíra zakoupila údajně za více než 250 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy korun) od soukromého sběratele.

Francis Bacon, který se proslavil expresivními obrazy plnými hrůzy, násilí, absurdity i lehké perverznosti, je označován za jednoho z největších malířů 20. století. Náměty čerpal z fotografií, historických filmů i klasických děl mistrů. S Lucianem Freudem jej pojilo přátelství v okruhu londýnských bohémů. I jemu věnovaný triptych je ztvárněn typickým Baconovým prvkem - až hrůzostrašně znetvořeným obličejem.