Svět knihy převrací dvacáté století, probere i Izrael a komiks

Pozvánka na veletrh a festival Svět knihy (zdroj: ČT24)

Převratné dvacáté století se stalo jedním z hlavních témat veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Své o převratných událostech ví i Izrael, země, jejíž literaturu Svět knihy ve 24. ročníku především představuje. Velký prostor bude od 10. do 13. května na pražském výstavišti v Holešovicích, a nejen tam, věnován i komiksu.

Rozhodnutí pozvat na letošní ročník Izrael souvisí s výročím tohoto státu, který si letos v květnu připomíná sedmdesát let své existence. Československo zase sto let od svého vzniku.

Lidé knihy na Světě knihy

Podle izraelského velvyslance Daniela Merona je Čechům a Izraelcům společný i vztah k literatuře: „Lidé z Izraele se rádi nazývají ‚lidmi knihy‘. Literatura je jedním ze základních kamenů naší společnosti, stejně jako tomu je i v České republice.“ 

Z „lidí knihy“ do Prahy osobně dorazí například David Grossman, držitel Man Bookerovy ceny za rok 2017. Oceněný román Přijde kůň do baru před nedávnem vyšel také česky. Izraelské literáty zastoupí i Asaf Gavron, který se mimo jiné podílel na vývoji počítačové hry PeaceMaker, inspirované izraelsko-palestinským konfliktem. Čeští čtenáři mohou znát jeho román Osada na pahorku.

Svět komiksu s remakem Rychlých šípů

Komiks si Svět knihy vybral jako čím dál důležitější součást literatury, jež už dávno necílí jen na děti. O tom by mohl vyprávět chilsko-francouzský avantgardní filmař a také komiksový scenárista Alejandro Jodorowsky – devětaosmdesátiletý tvůrce ale nakonec návštěvu Světa knihy kvůli „riziku přepracování“ odložil. 

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství
Zdroj: Svět knihy Praha

Z českých autorů pozornost přitahuje Jaromír Švejdík alias Jaromír 99, na veletrhu se podělí o příběh bratrů Mašínů, který připravuje se spisovatelem Janem Novákem. K osmdesátému výročí Rychlých šípů představí veletrh remaky slavných dobrodružství, které vytvořila padesátka českých a slovenských tvůrců.

Komiksu v nejrůznějších podobách – od mainstreamu po artové formy - bude na holešovickém výstavišti vyhrazena celá komiksová zóna.

Převratné dvacáté století

Téma „převratného dvacátého století“ se odrazí především v programu diskusí. „Připomínáme si sto let od vzniku republiky a také výročí tzv. osmičkových roků, které významně ovlivnily naši historii. V rámci Světa knihy jsme se rozhodli dané téma rozšířit a pokusit se o celkovou reflexi dvacátého století, které bylo převratným nejen v historii střední Evropy,“ uvedl ředitel Světa knihy Radovan Auer.

Hosté 24. Světa knihy: António Lobo Antunes, Adam Zagajewski, Sofi Oksanen, Drago Jančar
Zdroj: Svět knihy Praha

K tématu besedou nebo představením své tvorby přispěje polský básník Adam Zagajewski, portugalský literát António Lobo Antunes, slovinský spisovatel Drago Jančar či finská prozaička Sofi Oksanen. Jančarovi a Antunesovi navíc u příležitosti Světa knihy vycházejí v českém překladu romány Dnes v noci jsem ji viděl a Návrat karavel

Celkem na 24. ročníku veletrhu vystavuje dvaadvacet zemí.