Cena pro Menzela a Nedotýkej se mě v hlavní soutěži. Berlinale bude plné českých stop

Začíná Berlinale, letos vyznamená Jiřího Menzela (zdroj: ČT24)

Berlínský medvěd, symbol festivalu Berlinale, letos opět vyrazí do kina i na filmy s výraznou českou stopu. Prestižní přehlídka, kterou ve čtvrtek zahájila projekce nového snímku Wese Andersona, letos vyznamená Jiřího Menzela a uvede film Tlumočník, ve kterém si zahrál hlavní roli. O Zlatého medvěda se utká koprodukční film Nedotýkej se mě a mezi dokumenty se objeví česko-chorvatský snímek Až přijde válka.

Ocenění Berlinale Camera se uděluje od roku 1986 za mimořádný přínos světovému filmu. K němu Jiří Menzel přispěl mimo jiné oscarovým dramatem Ostře sledované vlaky. Z Berlinale už také jednu cenu má, dokonce hlavní. Zlatého medvěda obdržel v roce 1990 za další adaptaci hrabalovské předlohy – Skřivánky na niti.

Road trip do minulosti

Menzel by měl „berlínskou kameru“ obdržet v den svých osmdesátých narozenin 23. února, při světové premiéře snímku Tlumočník, ve kterém hraje jednu z hlavních rolí. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu ale zatím není jasné, jestli si cenu převezme osobně. Menzel je od poloviny listopadu v péči lékařů střešovické Ústřední vojenské nemocnice.

Právě film Tlumočník je zároveň jedním z českých zástupců na Berlinale. Snímek režiséra Martina Šulíka natočený v česko-slovensko-rakouské koprodukci bude uveden v sekci Berlinale Special. Vypráví o dvou svérázných starších mužích, kteří se vydávají na road trip po Slovensku, aby poznali pravdu o vlastní minulosti. Vedle Menzela v titulní úloze asketického tlumočníka si roli rozšafného bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek.

Bez koprodukce by to nešlo

Další českou stopou v programu nabízí sekce Panorama, která představí česko-chorvatský koprodukční snímek Až přijde válka režiséra Jana Geberta. Dokument, který sleduje příběh mladého velitele slovenské domobrany, se dotýká nacionalismu a fungování mechanismů moci.

O hlavní cenu Zlatého medvěda se utká celkem 19 snímků, včetně filmu Nedotýkej se mě (Touch Me Not), na kterém se podílela česká produkce. „Tenhle druh filmu, to znamená film, který je umělecký, náročný, který hledá nový filmový jazyk, tak by bez evropských koprodukcí nikdy nemohl vzniknout,“ říká producent Radovan Síbrt. Film podpořil Státní fond kinematografie téměř čtyřmi miliony korun.

Tématem autorského snímku rumunské režisérky Adiny Pintilie, která k filmu zároveň napsala scénář a podílí se na střihu, je intimita a neschopnost vzájemného přiblížení. Nedotýkej se mě bude mít svou premiéru příští pátek, o možném uvedení do českých kin producenti zatím jednají.

Aktuální témata: migrace i MeToo

Letošní 68. ročník přehlídky ve čtvrtek večer poprvé zahajuje animovaný snímek. Psí ostrov (Isle of Dogs) režiséra Wese Andersona se poté společně s Nedotýkej se mě a dalšími 17 filmy z Německa, USA, Velké Británie, Rumunska nebo Mexika utká o Zlatého medvěda. O držiteli nejvyššího ocenění, které loni získal maďarský snímek O těle a duši, rozhodne porota pod vedením německého režiséra a scénáristy Toma Tykwera.

Celkem letos Berlinale promítne téměř 400 filmů. Už tradičně se zaměří na aktuální témata, jakými jsou uprchlická krize nebo kampaň proti sexuálnímu obtěžování MeToo. Cenu za celoživotní dílo letos dostane proslulý americký herec Willem Dafoe. Mezi hvězdné hosty dále patří třeba Jeff Goldblum, Bill Muray nebo Tilda Swintonová.