Berlinale Camera zaostřila na Jiřího Menzela. Festival ocení českého režiséra

Trailer: Tlumočník (zdroj: ČT24)

Clint Eastwood, Sidney Pollack, Jodie Fosterová, Gina Lollobrigida… a nyní i Jiří Menzel. Všechny tyto osobnosti spojuje ocenění Berlinale Camera, kterou v letošním ročníku prestižní festival udělí právě českému filmaři. Ten v den svých osmdesátin zároveň na přehlídce představí nový snímek Tlumočník, tentokrát ne jako režisér, ale jako představitel jedné z hlavních rolí. Tvůrci s oznámením o ceně představují i nový trailer.

Ocenění Berlinale Camera se uděluje od roku 1986 za mimořádný přínos světovému filmu. K němu Jiří Menzel přispěl mimo jiné oscarovým dramatem Ostře sledované vlaky. Z Berlinale už také jednu cenu má, dokonce hlavní. Zlatého medvěda obdržel v roce 1990 za další adaptaci hrabalovské předlohy – Skřivánky na niti. 

Letos se v Berlíně představí jako herec v novém filmu Martina Šulíka Tlumočník. Road movie o dvou rozdílných mužích, které svede dohromady hledání pravdy o vlastní minulosti, promítne Berlinale ve světové premiéře 23. února, tedy v den Menzelových osmdesátých narozenin. Ústřední hereckou dvojici s Menzelem tvoří Rakušan Peter Simonischek.

Osmašedesátý ročník Berlinale se koná od 15. do 25. února. Do českých kin se Tlumočník, který vznikl mimo jiné v koprodukci České televize, chystá o měsíc později, 15. března.