Jiří Menzel bude na Berlinale tlumočit českou kinematografii

V hlavním programu filmového festivalu Berlinale bude mít letos zastoupení i česká kinematografie. Postaral se o to Tlumočník, nový snímek slovenského režiséra Martina Šulíka s Jiřím Menzelem v jedné z hlavních rolí. Na Berlinale bude mít světovou premiéru.

Menzelovi k osmdesátinám

Berlinale, jehož osmašedesátý ročník se koná od 15. do 25. února, Tlumočníka uvede v sekci Berlinale Special. Ta je vyhrazena mimořádným kinematografickým počinům či poctám světovým filmařským osobnostem. Loni byl do jejího programu zařazen film Masaryk, který později získal rekordní počet, tedy dvanáct, Českých lvů. 

Tlumočníka festivalové publikum uvidí konkrétně 23. února, v den osmdesátých narozenin Jiřího Menzela. Oscarový režisér se tak – tentokrát jako herec – vrací na festival, kde získal v roce 1990 hlavní cenu. Zlatého medvěda obdržel za hrabalovské Skřivánky na niti. Podle předlohy Bohumila Hrabala natočil Menzel i snímek Obsluhoval jsem anglického krále, který byl vybrán do mezinárodní soutěže Berlinale před dvanácti lety.

Cesta za humorem i pravdou

Tlumočník vznikal ve slovensko-česko-rakouské koprodukci (mimo jiné s přispěním České televize) a stejně mezinárodní je i tvůrčí a herecké obsazení. Jiří Menzel hraje asketického tlumočníka, jejž absurdní situace svede dohromady s bonvivánským učitelem (jeho představitelem je rakouský herec Peter Simonischek). Na nedobrovolné společné cestě oba muže čekají bizarní setkání, humorné situace, ale také krutá pravda o minulosti i současnosti.

Teaser k filmu Tlumočník (zdroj: ČT24)

Scenáristu Marka Leščáka inspirovala kniha rakouského spisovatele Martina Pollacka Mrtvý v bunkru. Spisovatel v ní popisuje vztah k otci, veliteli zvláštních oddílů SS, který koncem roku 1944 působil v Ružomberku. „Oba nás zaujala situace, v níž se syn snaží pochopit otcovu temnou minulost,“ uvedl režisér Martin Šulík, který se k hranému filmu vrátil po šesti letech. Jeho posledním hraným počinem bylo drama Cigán.

Po světové premiéře na Berlinale čeká Tlumočníka na konci února i česká premiéra. Do tuzemských kin vstoupí 15. března.