TÉMA

Berlinale

Vojenský konflikt v Gaze zasahuje do kultury. Na Berlinale, Eurovizi i do slov italského rappera

Názory na válku teroristického palestinského hnutí Hamás s Izraelem zasahují do kulturních událostí v Evropě. Při udělování cen na filmovém festivalu Berlinale se kvůli protiizraelským výrokům ozýval potlesk i bučení. Písňová soutěž Eurovize posuzuje, jestli přihlášená píseň Izraele není příliš politická. A v Neapoli se protestovalo kvůli slovům italského rappera o genocidě.
26. 2. 2024|

Začíná festival Berlinale. Film částečně zastiňují politické diskuse

Nové filmy se Cillianem Murphym či Isabelle Huppertovou se ucházejí o Zlatého medvěda, hlavní cenu filmového festivalu Berlinale, který v německém hlavním městě začíná 15. února. Zástupci české kinematografie mezi premiérami hlavní soutěže chybí, nicméně v programu se česká produkce objeví. Pozornost k sobě Berlinale nepřitahuje jen filmy, festival byl vtažen i do debat o vzestupu krajní pravice v Německu a o konfliktu v Pásmu Gazy.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 20:19|

Berlinale promítne čtrnáctihodinový dokument. Do stopáže nejdelšího filmu mu chybí ještě třicet pět dní

Festival Berlinale uvede v letošním ročníku jeden z nejdelších snímků, jaké kdy měl na programu. Řecký dokument z přehlídky současného umění Exergue – na Documentě 14 trvá 840 minut, tedy zhruba čtrnáct hodin. Není ale zdaleka tím nejdelším v historii kinematografie. Rekordmanem je road movie o krokoměru, která trvá necelých šestatřicet dní.
18. 1. 2024|

Zlatého medvěda z Berlinale získal dokument Na Adamantu

V německém hlavním městě skončil třiasedmdesátý ročník filmového festivalu Berlinale. Hlavní cenu za nejlepší snímek si odnesli tvůrci francouzského dokumentu o centru pro lidi s psychickými poruchami Na Adamantu (v originále Sur l'Adamant). Zlatého medvěda za celoživotní dílo dostal americký režisér Steven Spielberg.
25. 2. 2023|

Začíná festival Berlinale. Vyhrát ho chce japonský anime trhák i film o smartphonu

Do hlavního města Německa se sjíždějí filmové hvězdy i fanoušci kinematografie. Začíná jeden z nejprestižnějších filmových festivalů Berlinale. Hlavní cenu, Zlatého medvěda, může získat některý z devatenácti titulů, žádný z nich ale není český. Při zahájení přes video promluví k festivalovým hostům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina patří také k tématům letošního programu.
16. 2. 2023|

Festival Be2Can zahájí zombie z Cannes. Ze světa dovezl i íránského vraha či katalánské broskve

Začíná devátý ročník filmové přehlídky Be2Can. Nabízí výrazné filmy, včetně oceněných, ze tří nejprestižnějších světových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. Cílem je dostat k divákům filmy, které v běžné distribuci chybí. Be2Can promítá ve více než třiceti kinech v celé republice, potrvá do 12. října. Program zahájí stejný film, který zahajoval letošní Cannes – zombie komedie Poslední střih.
5. 10. 2022|

Broskve, nebo solární panely? Zlatého medvěda zaujalo drama v Alcarràs

Festival Berlinale rozdal ceny. Zlatého medvěda za nejlepší film si odnáší španělská režisérka Carla Simónová za drama Alcarràs. Dvaasedmdesátý ročník prestižní filmové přehlídky předáním ocenění neskončil, pokračuje až do neděle projekcemi pro veřejnost.
17. 2. 2022|

Nemáte problém ji odsoudit, říká Klára Melíšková o další roli „nepříjemné paní“

Na festivalu Berlinale, který do 20. února pokračuje v hlavním německém městě, se promítá i minisérie Podezření natočená pro Českou televizi. Příběh inspirovaný kauzami obviněných zdravotních sester je vůbec prvním zástupcem nejen Česka, ale i celé střední a východní Evropy v sekci Berlinale Series. Uvést ho na německou přehlídku odjela i představitelka hlavní role Klára Melíšková, která o Podezření mluvila rovněž jako host Interview ČT24.
14. 2. 2022|

Berlinale si váží společného zážitku, divákům ho dopřeje novinka Ozona či Skřivánci na niti

Přes dvě stě padesát filmů z téměř sedmdesátky zemí čeká na diváky Berlinale. Jeden z nejprestižnějších filmových festivalů se v hlavním německém městě koná po dvaasedmdesáté, i letos doprovázený protipandemickými restrikcemi. Česká kinematografie se do hlavní soutěže o Zlatého medvěda ani tentokrát nedostala, tuzemská produkce ale v ostatním programu zastoupena je.
10. 2. 2022|

Čeští hasiči a podezřelá sestra čelí na Berlinale předsudkům. Vrací se také Skřivánci na niti

Na letošním festivalu Berlinale bude poměrně bohatě zastoupena i česká kinematografie. Do programu byla vybrána komedie Kdyby radši hořelo nebo seriál Podezření. Oba projekty vznikly v koprodukci České televize. Zástupcem v animované tvorbě je krátkometrážní Zuza v zahradách. A na berlínskou přehlídku se po letech vrací Skřivánci na niti.
19. 1. 2022|

Úspěch pro seriál z Česka: Berlinale Series promítne Podezření

Třídílná minisérie Podezření, kterou pro Českou televizi napsal scenárista Štěpán Hulík, se ve slavnostní zahraniční premiéře představí příští měsíc na dvaasedmdesátém ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Série bude uvedena v sekci Berlinale Series jako vůbec první seriál nejen z Česka, ale také ze střední a východní Evropy.
14. 1. 2022|

Začalo první on-line Berlinale. V programu je i česko-rumunský Smolný pich či thriller s Annou Fialovou

Mezinárodní filmový festival Berlinale tentokrát pořadatelé rozdělili. Soutěžní část a sekce pro filmový průmysl začaly v pondělí a pokračují do pátku 5. března výhradně on-line. V červnu by se mohly podle stavu epidemie účastnit také diváci. Festival uvádí i dvě české koprodukce, jimiž jsou snímky Smolný pich aneb Pitomý porno a Je suis Karl.
2. 3. 2021|

Část církve kolaborovala s režimem, ale někteří se strachem zápasili, ukazuje film Služebníci

Kolaborace církve s komunistickým režimem je tématem filmu Služebníci. Snímek v mezinárodní koprodukci představuje příběh dvou studentů v kněžském semináři totalitního Československa. V Česku tvůrci kvůli koronaviru už dvakrát odkládali jeho premiéru. Nyní ji má na Slovensku, kde jsou kina tři týdny znovu otevřená. Film měl světovou premiéru na festivalu Berlinale a je také vítězem letošního Febiofestu.
11. 12. 2020|

Filmový experiment FREM natočený v nehostinné Antarktidě má on-line premiéru

Experimentální snímek FREM o umělé inteligenci a antarktické samotě slovenské režisérky Viery Čákanyové má on-line premiéru na portálu DAFilms. Režisérka natočila během svého pobytu v Antarktidě ještě dokumentární deník Bílá na bílé, který získal hlavní cenu letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.
14. 11. 2020|

Začíná filmový festival v Benátkách. Zajímají ho ženy a evropská kinematografie

První velkou mezinárodní filmovou přehlídkou, která se od počátku pandemie covidu-19 nekoná on-line, je festival v Benátkách. Na ostrově Lido začíná 2. září. Protikoronavirová opatření ale do sedmasedmdesátého ročníku nejstaršího filmového festivalu na světě přece jen zasáhnou. Přivítá méně hostů i méně návštěvníků. A také program více sází na evropské, tedy zeměpisně bližší tituly.
2. 9. 2020|

Ivan a Josef Trojanovi jsou Šarlatán. Příběh slavného léčitele vypráví o totalitě a jinakosti

Do kin vstupuje Šarlatán, životopisné drama polské režisérky Agnieszky Hollandové inspirované osudy českého léčitele Jana Mikoláška. Titulní postavu ztvárnili Ivan Trojan a jeho syn Josef Trojan. Film má v pondělí večer slavnostní premiéru v pražském biografu Lucerna. V tuzemských kinech bude snímek uveden od čtvrtku 20. srpna. Koproducentem snímku je Česká televize.
17. 8. 2020|

Glosa z Berlinale: Trest smrti a potrat vysílají vzkaz, že zlo existuje

Dva vůdčí silné filmy, po nich mezera a zbytek kvalitní filmy, které tolik nevybočují. Takoví jsou vítězové letošního Berlinale. Zlatý medvěd pro íránské Zlo neexistuje (Sheytan vojud nadarad), Stříbrný medvěd pro americký Nikdy, zřídka, občas, vždycky (Never Rarely Sometimes Always). Oba hlavní filmy jsou také jasným politickým a společenským prohlášením, zatímco další snímky se většinou zaměřují na lidské příběhy a mezilidské vztahy.
2. 3. 2020|

Zlatého medvěda na Berlinale získal íránský film Zlo neexistuje

Zlatého medvěda za nejlepší film letošního Berlinale získalo drama íránského režiséra Mohammada Rasúlofa Zlo neexistuje (There Is No Evil). Snímek osmačtyřicetiletého umělce, kterého íránský autokratický režim perzekvuje a nedovolil mu ani zúčastnit se berlínského filmového festivalu, vznikl v německo-česko-íránské koprodukci. Cenu za nejlepší režii si odnesl Korejec Hong Sang-su za film Žena na útěku (Domangchin yeoja), velkou cenu poroty obdržel americký snímek Nikdy, zřídka, občas, vždy (Never Rarely Sometimes Always).
29. 2. 2020|

Glosa z Berlinale: I bezmocní mají moc, připomněl Šarlatán s Trojanem

„Nebyl schopen akceptovat bezmocnost,“ říkají tvůrci filmu Šarlatán o Janu Mikoláškovi, léčiteli a znalci léčivých rostlin. Na filmovém festivalu Berlinale se drama v hlavní roli s Ivanem Trojanem promítalo ve čtvrtek večer ve světové premiéře. I bezmocnost může být ale inspirací posunout společnost dál, poznamenala v diskusi k filmu režisérka Šarlatána Agnieszka Hollandová. S odkazem na esej Václava Havla z roku 1978 Moc bezmocných.
28. 2. 2020|

Glosa z Berlinale: S kůží na trh. Zájem je o seriály i poučení z historie

Berlinale na cestě do své druhé poloviny prozatím shrnuje, že dorazilo méně asijských nákupčích a filmových prefesionálů kvůli strachu z koronaviru. Na Evropském filmovém trhu, jenž je součástí přehlídky, se ale čile obchodovalo i bez nich. Mimo jiné i s česko-slovenskými Služebníky. Znatelný byl také stále sílící vliv seriálové tvorby.
27. 2. 2020|

Pinocchia se mnou chtěl natočit už Federico Fellini, říká Roberto Benigni

Mezinárodní premiéru mělo na festivalu Berlinale nové filmové zpracování pohádky o Pinocchiovi. Tradiční italský příběh natočil režisér Matteo Garrone. Hlavní hvězdou filmu je herec Roberto Benigni v roli Geppetta. V Berlíně s nimi natáčel redaktor Jakub Anděl.
26. 2. 2020|

Glosa z Berlinale: Čas lovit… významy. U Pinocchia i domorodců

Pokud by bylo cílem filmů, aby divák po jejich zhlédnutí otevřel internet a zkoumal, co tím chtěl režisér říci, pak by se v hlavní soutěži letošního Berlinale našlo dost dobrých snímků. Jestliže chce ale divák příběhu rozumět hned po skončení projekce, musí na festivalu do mimosoutěžní sekce Berlinale Special. Ta zatím v sedmdesátém ročníku nabízí díla, která jsou divácky vstřícnější, i když nepodbízivá a s pečlivou přípravou i výpravou.
25. 2. 2020|

Glosa z Berlinale: Promrzlý Frem či samotářský Úkryt. Festival začal s heslem „film nás spojuje“

První dny a první filmy má za sebou mezinárodní filmový festival Berlinale. Jeho kulaté, 70. výročí chtěli při zahajovacím večeru zdůraznit i jeho noví ředitelé Carlo Chatrian a Mariette Rissenbeeková. Jenže úvod zastínily tragické události v německém městě Hanau, kde poblíž kurdského kulturního centra bylo zabito několik lidí. Berlinale tak uctilo minutou ticha oběti rasisticky motivovaného útoku a Chatrian poté zdůraznil, že festival je proti náboženství a třídnímu rozdělení a filmem všechny spojuje.
22. 2. 2020|

Berlinale uvádí podobenství o totalitě. Sencov ho natočil během svého věznění

Ukrajinský režisér Oleg Sencov měl strávit většinu života ve vězení za údajný terorismus. Na Krymu narozený filmař si protestní hladovkou vymohl pozornost světových celebrit a nakonec byl propuštěn. Ještě za mřížemi ale zrežíroval na dálku nový film. Snímek Nomera (Čísla) je podobenstvím společnosti a podle režiséra vypovídá o transformaci postkomunistických společností. V premiéře film, který vznikl s účastí České televize, uvádí festival Berlinale.
21. 2. 2020|