Ivan a Josef Trojanovi jsou Šarlatán. Příběh slavného léčitele vypráví o totalitě a jinakosti

Události: Do kin vstupuje Šarlatán (zdroj: ČT24)

Do kin vstupuje Šarlatán, životopisné drama polské režisérky Agnieszky Hollandové inspirované osudy českého léčitele Jana Mikoláška. Titulní postavu ztvárnili Ivan Trojan a jeho syn Josef Trojan. Film má v pondělí večer slavnostní premiéru v pražském biografu Lucerna. V tuzemských kinech bude snímek uveden od čtvrtku 20. srpna. Koproducentem snímku je Česká televize.

Film Šarlatán se už v únoru představil na festivalu Berlinale. Březnovou českou premiéru ale zastavila pandemie covidu-19. I nynější odložené premiéry se dotkla opatření proti šíření nového koronaviru a lidé, kteří se slavností projekce účastní, museli nasadit roušky.

Snímek vychází ze skutečného příběhu léčitele Jana Mikoláška, kterého kvůli jeho nezvyklým schopnostem navštěvovaly tisíce lidí různých společenských vrstev, včetně tehdejších celebrit, jakými byli manželka Karla Čapka herečka Olga Scheinpflugová, malíř Max Švabinský nebo druhý komunistický prezident Antonín Zápotocký.

Právě po smrti Zápotockého v roce 1957 byl Mikolášek ve vykonstruovaném procesu odsouzen. Marek Epstein při psaní filmového scénáře vycházel z Mikoláškovy knihy, soudních spisů a vzpomínek pamětníků. Připouští ale také jistý podíl fikce.

„Politika se zajímá o vás“

Agniezska Hollandová příběh vypráví také jako osud člověka s mimořádným talentem v extrémních dobách dvacátého století. „V tomhle místě Evropy nemůžete říct, že vás politika nezajímá. Protože vás sice může nezajímat, ale politika se určitě bude zajímat o vás,“ říká režisérka, která je držitelkou Českého lva, Stříbrného medvěda i tří nominací na Oscara.

Roli léčitele Mikoláška ztvárnil Ivan Trojan, který ji označil za nejsložitější postavu, jakou kdy ve filmu hrál. „Ta dějinná složka, která tam je, ty totality, nás staví do situace, jestli se ukážeme jako hrdinové, nebo jako zbabělci,“ uvažuje herec. Jeho mladší filmové já ztvárnil jeho syn Josef.

Stejně jako ve svém téměř třicet let starém filmu Úplné zatmění, který vypráví o poměru básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina, i v případě Šarlatána se Hollandová pouští do kdysi společensky nepřípustného vztahu mezi dvěma muži. „Co se týká vnímání jinakosti, tak mám pocit, že jsme se od období druhé světové války nebo komunismu zatím moc neposunuli,“ říká k tomu herec Juraj Loj.

Režisérka a scenáristka Hollandová před třemi lety převzala titul doctor honoris causa Akademie múzických umění (AMU) v Praze. Přijetím čestného titulu se po letech symbolicky vrátila na AMU, jejíž Filmovou a televizní fakultu navštěvovala v době pražského jara a začínající normalizace.

Do povědomí českých diváků se výrazně zapsala třídílným dramatem Hořící keř o Janu Palachovi, ze kterého vznikl celovečerní film. V roce 2014 získal 11 Českých lvů včetně těch hlavních, tedy za nejlepší film, režii a scénář.

Slavnostní premiéra filmu Šarlatán se koná v pondělí večer v pražském kině Lucerna. V tuzemských kinech bude snímek uveden od 20. srpna. Ještě předtím se v úterý v pražském klášteře sv. Anežky uskuteční křest knihy Josefa Klímy a Marka Epsteina Šarlatán.