Od jeptišky po amazonky. Prohlédněte si nominace na Ceny Thálie

Múza Thálie popětadvacáté prostřednictvím Herecké asociace rozhoduje o nejlepších jevištních výkonech uplynulého roku. Kompletní přehled nominací si můžete prolistovat ve fotogalerii. Ceny Thálie se pak budou předávat 24. března v Národním divadle v přenosu České televize.

Ocenění se bude předávat ve čtyřech kategoriích. V té činoherní se o Thálie uchází třeba Eva Salzmannová za monodrama Jasno lepo podstín zhyna, kde ztvárnila mužskou roli. Prozaická předloha loni získala Magnesii Literu za překlad. Zatímco ženský činoherní „oddíl“ obsadily pražské scény, z činoherců nejvíce přesvědčili mimopražští – v Mladé Boleslavi či Ústí nad Labem. 

Mezi baletními nominacemi se dvakrát objevuje inscenace Svěcení jara v rámci programu Timeless pražského Národního divadla. Cenu by mohla získat Nikola Márová i Ondřej Vinklát. Polovina nominací pak míří za tanečníky ze zahraničí.

Liberecké i brněnské divadlo mají hned několik nominací v kategorii opera. Porotu zaujal mimo jiné výkon Maidy Hundelingové z Národního divadla moravskoslezského – ostravští umělci mají nominací nejvíce, celkem pět.

V kategorii opereta a muzikál uspěla například Lucie Bílá za Sestru v akci. V tomto žánru získala nominaci už dvakrát, v roce 2000 s Johankou z Arku vyhrála. Vedle pražských scén je tu zastoupeno i několik krajských, třeba brněnský Chaplin nebo plzeňské West Side Story

Celkem padla jména 24 umělců nominovaných za mimořádné výkony na 16 jevištích mateřských scén či soukromých produkcí.