Sametoví teroristé: romantičtí hrdinové dávají režimu po hubě

Karlovy Vary - Stano, Fero a Vladimír, tři muži, kteří odporovali komunistické moci, jsou hrdiny snímku balancujícího na hraně dokumentu a fikce. Slovenské režisérské trio pohlíží s úsměvem na odvahu těchto solitérů - Sametových teroristů. Stejnomenný film má dnes v rámci soutěžní sekce Na východ od Západu premiéru na festivalu v Karlových Varech.

Stano chtěl v noci před Prvním májem vyhodit do povětří tribunu stadionu, kde se měly konat oslavy Svátku práce. Skončil na pět let za mřížemi. Fero osnoval bombový atentát na prezidenta Gustáva Husáka a doufal v rozpoutání protikomunistické revoluce. I on skončil ve vězení. Vladimír šel za opakovanou protirežimní činnost, spočívající především v ničení reklamních poutačů, do žaláře hned několikrát.

Tři skutečné osudy z doby československé normalizace si pro svůj filmový projekt vybrali tři slovenští režiséri: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík a Peter Kerekes (Jak se vaří dějiny). „Jsou to lidé, na které společnost trochu zapomněla. Odboj proti komunismu je zlyrizovaný představou, že ho dělali především dramataci a intelektuálové. Ale oni jsou tři dělníci, kteří dostali po hubě od komunistů a vrátili jim to stejně,“ uvedl k hrdinům Ostrochovský.

„Všichni jsou určitým způsobem romantičtí hrdinové, kteří se chtěli vzepřít komunistické moci v 70. a 80. let. V podstatě ani jednomu se to nepodařilo. Stano se bohužel tak opil, že usnul pod tribunou. Ferovi se atentát na Husáka nepovedl z podobně směšně smutných příčin,“ podotkl Peter Kerekes. Tvůrci prý neměli největší obavu z toho, zda Fero, Stano a Vladimír role v dokumentu přijmou, ale zda přijmou jeho podobu. Režiséři totiž nechtěli natočit hrdinský film, ale pohlížet na jejich činy s jistou dávkou stylizace a úsměvně. Zároveň si ale jsou tvůrci vědomi relativnosti takového pohledu - dnešní optikou trochu úsměvně naivní teroristické akce byly před třemi desetiletími považovány za vážné zločiny.

„Zdálo se nám patetické dělat film o třech hrdinech v americkém stylu,“ vysvětlil Ostrochovský. „Chtěli jsme ukázat, že v dobré myšlence něco změnit je i příměs naivity a neznalost kontextu. Těžko někdo z Popradu vidí, co chystají chartisté v Praze, a neuvědomuje si, že pouštět se v té době do ozbrojeného odporu je, řekněme, trochu mimo mísu. Je na tom ale pěkné, že to bylo rozhodnutí spíš srdce než rozumu, bez spekulace a kalkulování.“

Podle Kerekese jsou Sametoví teroristé filmem o terorismu a o lásce. „Pokoušeli jsme se najít motivaci všech tří a, jak se říká, za všim hledej ženu,“ vysvětlil.

Sametoví teroristé vznikli v koprodukci České televize, která ho také zařadí do svého programu. Ve slovenských kinech se snímek objeví na podzim tohoto roku, o české distribuci se jedná. Na karlovarském festivalu na něj můžete zajít 1. a 2. července.

Vydáno pod