„Byla nějaká zlomená žebra.“ Dejvické divadlo a Cirk La Putyka přežijí lásku i hru

Dejvické divadlo nastudovalo hru s Cirkem La Putyka (zdroj: ČT24)

Herci Dejvického divadla se dali k cirkusu. Repertoárová novinka Honey vznikla ve spolupráci s Cirkem La Putyka a kombinuje milostný příběh s akrobatickými prvky nového cirkusu.

Nápad spojit dohromady soubor Dejvického divadla a Cirk la Putyka vznikl před čtyřmi lety. Aby mohli herci účinkovat v příběhu o tom, jak přežít lásku, museli nejprve přežít samotné zkoušení. „Byla nějaká zlomená žebra, ale myslím, že právě ta jinakost lidi baví,“ nepochybuje režisér Miroslav Krobot, že si dejvický ansámbl i přes náročnost přípravu užil. 

Do prvních akrobatických pokusů se pouštěli pod vedením šéfa cirkusu La Putyka Rostislava Nováka mladšího. „Nejtěžší bylo, když mi něco říkalo, že tohle už je přece jen trochu moc, že se mi na ramena tomu třetímu nechce, ale protože Rosťa Novák je principál, tak to bylo třeba udělat,“ říká Vladimír Polívka s tím, že herci nemohli čekat žádné zvláštní zacházení.

Překonání strachu

Bojovat se sebou museli stejně jako postavy v představení. „Je o překonávání různých strachů, člověk postupně zjistí, že jsou často úplně zbytečné,“ prozradila Lenka Krobotová. Hra o dívce, kterou do kaskadérských situací zavede nezdravý vztah, je inspirovaná příběhem klientky psychologa Lubomíra Smékala.

Herci Dejvického divadla při zkoušce hry Honey
Zdroj: Jatka78

Ten je i spoluautorem hry, s Miroslavem Krobotem už napsal scénář k jeho režijnímu filmovému debutu Díra u Hanušovic. A je spolutvůrcem i Krobotova nového snímku. Komedie Kvarteto ze světa hudby a vztahů přijde do kin na konci listopadu. Hra Honey v prostorách Jatka78 má premiéru už 12. listopadu. Reprízy jsou už teď až do ledna vyprodané.