Filmová upoutávka týdne: Krobot ladí komediální tón svého Kvarteta

Miroslav Krobot na konci listopadu uvede do kin svoji novou komedii, jejíž půdorys tvoří čtyři osoby – členové hudebního kvarteta. Krobot, který se proslavil vedle divadelního prostředí i jako filmový herec, tak po své prvotině Díra u Hanušovic potvrdí, jestli obstojí jako filmový režisér.

Filmový hudební soubor tvoří Lukáš Melník, který zastává první housle, jeho partnerku cellistku si zahrála Barbora Poláková, druhé housle ztvárnil Jaroslav Plesl a čtvrtým do kvarteta je Zdeněk Julina. Při castingu byly podle Krobota důležité nejen herecké předpoklady jednotlivců, ale záleželo i na správné chemii kvarteta jako celku.

Kvarteto
Zdroj: Falcon

Navíc nestačilo jenom umět zahrát postavu, ale také věrohodně zachytit hru na hudební nástroj. Každému herci tak byl dlouho před natáčením přidělen vlastní učitel hudby. Podle Polákové to byl v podstatě roční rychlokurz. „Dva měsíce před natáčením jsem musel cvičit každý den dvě hodiny, abychom dosáhli alespoň částečné iluze, že jsem houslový profesionál,“ uvedl Plesl.

Krobot na divadle a ve filmu

Miroslav Krobot pak podruhé ukáže, jak zvládá filmovou režii. Původem je totiž divadelní tvůrce spjatý s Dejvickým divadlem. Poté, co původní soubor divadla v Dejvicích přešel v roce 1996 do Divadla v Dlouhé, obsadil jeho místo se svými lidmi Miroslav Krobot (dříve působil i v Národním divadle) a scénu postupně začali tvořit výrazní herci, kteří se stali i nedílnou součástí filmového a televizního prostředí – Ivan Trojan, Martin Myšička, David Novotný, Igor Chmela, Jaroslav Plesl nebo Václav Neužil.

Miroslav Krobot
Zdroj: Falcon

Na divadle Krobot režíroval náměty Williama Shakespeara, Antona Pavloviče Čechova i Wolfganga Amadea Mozarta. Na konci divadelní sezony 2013/14 pak odešel z pozice uměleckého šéfa. Právě v roce 2014 uvedl i svoji filmovou prvotinu Díra u Hanušovic, za kterou byl nominován i na Českého lva, ocenění ale tehdy získali jeho herci – Trojan, Plesl a Lenka Krobotová. Krobot je však také hercem, ve filmu se ale poprvé objevil až v roce 2005, a to příznačně v adaptaci hry Příběh obyčejného šílenství z repertoáru Dejvického divadla. Jeho tehdejší výkon ocenili na Českých lvech.

Byť je Kvarteto teprve jeho druhým filmem, práci s komedií si ozkoušel ještě v televizi jako režisér seriálu Čtvrtá hvězda, na němž spolupracoval s Janem Prušinovským.

Než na konci listopadu vstoupí Kvarteto, natočené v koprodukci České televize, do českých kin, stihne ještě kolečko po světových festivalech. Ve světové premiéře ho uvidí diváci na festivalu v Chicagu v USA. Soutěžit ale bude také na festivalu v brazilském Sao Paulu.