Obchvat, nebo památka? Osud Kralovy vily je stále nejistý

Osud Kralovy vily je stále nejistý (zdroj: ČT24)

Osud Kralovy vily v Prachaticích je stále nejistý. Funkcionalistický dům z meziválečného období je v majetku města, to chce stavbu zbourat a na jejím pozemku postavit silnici. Vilu ale brání spolek, který v jejích prostorách provozoval nezávislé kulturní centrum. O významu stavby musí rozhodnout ministerstvo kultury.

Vila, kterou nechal ve 30. letech postavit prachatický podnikatel Johann Nepomuk Kral, má dodnes část původního vybavení. Spolek Živá vila v domě pořádal koncerty a výstavby a snažil se ji i opravit. „Za dva roky, co jsme tu byli, jsme dokázali z vily udělat nezávislé kulturní centrum, takže jsme městu ukázali, že vila může mít nějaký smysl,“ nepochybuje jeden z členů spolku Libor Staněk. 

Nájemní smlouva spolku skončila před rokem. Nyní se před vilou sešli jeho členové znovu, aby upozornili, že funkcionalistický dům je měsíce prázdný a stále čeká na rozhodnutí o svém osudu. Vila totiž překáží v cestě plánovanému silničnímu obchvatu města. S jeho vybudováním se počítá už od sedmdesátých let a dílem už je hotový. Další část by měla vést právě zahradou vily.

Provizorium na obou stranách

Na tahu je teď ministerstvo kultury. Musí rozhodnout, jestli dům zapíše na seznam kulturních památek, nebo ne. „Ministerstvo kultury o tom jedná možná už tři roky a stále výsledek neznáme. Rozhodli jsme se, že do té doby objekt nezdemolujeme,“ slibuje starosta Prachatic Martin Malý (nez.).

Spolek Živá vila bojuje za Kralovu vilu v Prachaticích
Zdroj: ČT24

Ministerstvo přitom už jednou rozhodlo kladně – město ale podalo rozklad. Obchvat je podle něj větším veřejným zájmem. Doprava v současnosti zatěžuje centrum, vede kolem škol, nádraží a sídliště. Starosta stávající dopravní situaci v Prachaticích označuje za provizorní. Libor Staněk zase plánovaný obchvat považuje za „utopistickou věc“.

Spolek si pro své aktivity zatím našel nové zázemí v opuštěné garáži logistického areálu na kraji města.